Luister
muziek
18 Juli 2024 16:40
Deel dit artikel:

Dit wordt de grootste theaterparade van het jaar

HEEZE - De tenten zijn verrezen en de wagenbouwersgroepen zijn hard aan het werk aan hun rijdende theaters. Dit worden hun onderwerpen.

heeze-leende24
  / Brabantsedag
Advertentie

Dichterbij Brabant, het thema van de Brabantsedag 2024, verwijst zowel naar Brabantse dichters en gedichten als naar ‘het typisch Brabantse gevoel’. De zestien wagenbouwersgroepen gebruiken een werk van een Brabantse dichter als inspiratiebron. Het gedicht is minstens vijftig jaar geleden gepubliceerd door een dichter die geboren is in het Hertogdom Brabant. De groepen vertalen het naar een pakkend, poëtisch en prikkelend schouwspel dat het gevoel van historisch Brabant overbrengt. De theaterparade op 25 augustus 2024 brengt het publiek nóg dichter bij Brabant. De theaterparade begint om 13.30 uur, de pre-parade om 12.30 uur. Bezoekers worden vanaf 11.00 uur de hele dag vermaakt met tentoonstellingen, muziek, (straat)theater, vertier en horeca. 

1. Vriendenkring Van Gaal met De Ontginning: Van woeste grond, tot Brabants dorp, geïnspireerd door een gedicht van Wim van Heugten uit 1964.
2. Vriendenkring Schenkels met Stormvloed van Verbroedering, geïnspireerd door een gedicht van Harrie Kapteijns uit 1957.
3. Vriendenkring Hopeloos met In de 14 Billekens, geïnspireerd door een gedicht van Lodewijk van Woensel uit 1939.
4. Vriendenkring Haisjô met Op handen gedragen; Mariaverering, geïnspireerd door een gedicht van Anna Bijns uit 1493-1575. 
5. Vriendenkring Ietskes Schif met Het gastvrije Brabant in WO I, Bergen op Zoom, stad vol warmte geïnspireerd door een gedicht van Karel van den Oever uit 1919.
6. Vriendenkring Kapelstraat met Schelden zonder zeer, titel vol van eer, geïnspireerd door een gedicht van Piet Heerkens uit 1941.
7. Bloed, Zweet & Tranen met Leven in de brouwerij, geïnspireerd door een gedicht van Harrie Beex uit 1947.
8. Bouwerij Skôn met Brabant, in woorden geschetst. Ons thuis is het landschap, geïnspireerd door een gedicht van Paul Vlemminx uit 1931.
9. Vriendenkring De Laarstukken met Brabant evolueert, geïnspireerd door een gedicht van Frans Hoppenbrouwer.
10. Vriendenkring De Rijten met ’t Landjuweel: Een bruisend strijdtoneel,geïnspireerd door een gedicht van Prudens van Duyse uit 1852.
11. Vriendenkring De Oude Ambachten met De Brabanste koffietafel: Afscheid met eenbekske troost vol herinneringen, geïnspireerd door een gedicht van Geert van Beek uit 1972.
12. Vriendenkring Snoeyen met We dragen Brabant altijd met ons mee,geïnspireerd door een gedicht van Harriet Laurey uit 1955.
13. De Lambrekvrienden met Uit het juiste Brabantse hout gesneden’,geïnspireerd door een gedicht van Piet Heerkens uit 1941.
14. Het Zij Zo met De vorming van de Brabantse volksaard,geïnspireerd door een gedicht van Juliaan Haest - Kontich uit 1946.
15. Vriendenkring De Rooie Hoek met Weggejaagd uit Brabant: "M'ne liefste grond",geïnspireerd door een gedicht van Ivo van Dinther uit 1953.
16. Ge Wit 't Oit Noit Nie met Het volk barst los! Onthaal koningspaar symboliseertbevrijding, geïnspireerd door een gedicht van Paul van Ostaijen uit 1921.  

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug