Luister
muziek
18 maart 2023 - 07:00
Deel dit artikel:

Honderd maanden herrie, de koek is op. Drie bouwplaatsen bij elkaar is teveel

HEEZE-DEN BOSCH - Vrijdagmorgen 17 maart was er een zitting bij de rechtbank in onze provinciehoofdstad over een bezwaar tegen de vergunning van drie bouwgroepen van de Brabantsedag in Heeze. Het gaat om drie bouwgroepen op industrieterrein De Poortmannen die al decennialang geklusterd zijn naast elkaar. Voor aanwonende, familie Verberne, is na 25 jaar herrie de koek echt op. "Eén groep op deze lokatie is echt genoeg "

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

De zaak tegen de gemeente Heeze-Leende duurde ruim twee uur. De rechter heeft beide partijen aangehoord en vragen gesteld om de angel eruit te kunnen halen. Dat lukte niet in deze twee uur al werden wel de pijnpunten duidelijk. Verberne is duidelijk niet tégen de Brabantsedag, niet tegen een bouwfeestje en niet tegen de groepen die buiten op straat oefenen. Integendeel! "Het lawaai van drie groepen, zeven dagen per week, vier maanden lang in de zomermaanden is gewoon te veel. Waarom niet wat meer spreiding?" De gemeente geeft aan dat het lastig is om geschikte lokaties te vinden. "We hebben 28 potentiële lokaties bekeken omdat een groep moest verhuizen omdat daar gebouwd ging worden. We moeten aan de zuidkant van het spoor blijven omdat we niet over het spoor door moeten kunnen qua hoogte." De advocaat van Verberne betwistte dat. "Er bouwen twee groepen aan de andere kant van het spoor waaronder VK Schenkels, de succesvolste groep in de geschiedenis van de Brabantsedag dus het spoor is geen excuus."

Voor de bouwtenten is een omgevingsvergunning aangevraagd, voor de tentfeesten een evenementenvergunning. Er mogen nog maar drie feesten georganiseerd worden per groep per seizoen. De drie waar het nu om gaat, De Lambrekvrienden, De Rijten en Ietskes Schif, houden de feesten op dezelfde datum zodat op de genoemde lokatie drie feesten gehouden worden en ook bouwen op zondag is niet meer toegestaan. Verberne heeft tientallen keren aangeklopt bij de gemeente en melding gemaakt van overlast. Volgens hem heeft de gemeente de klachten altijd genegeerd. "Er is nog nooit gehandhaafd. Niet tegen de herrie, niet tegen de parkeeroverlast en als je vriendelijk vraagt 's-avonds of de muziek wat zachter kan krijg je te horen:" vrouwke, maak je toch niet te druk".

De familie Verberne is groot fan van de Brabantsedag, net als vele inwoners. Het gaat hen echt om het lawaai en dat er gehandhaafd moet worden op overlast. Ook bleek dat er een alarmnummer zou zijn van de piketdienst. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar en klachten moeten direct opgepakt worden. Dit bleek onbekend bij Verberne. Het nummer is enkele malen gebeld maar ging niet over een van de drie groepen waar het vrijdag over ging. Een mediationpoging van de rechter om het op de gang op te lossen samen bleek een stap te ver. Conclusie van de zitting was dat er een routekaart moet komen over de toekomst van de bouwtenten op de Industrieweg. Gekeken moet worden hoe en op welke termijn er 1 of zelfs 2 tenten een andere lokatie moeten zoeken.

De stichting Brabantsedag is al enige tijd bezig met het opstellen van een beleidsplan waarin zoveel mogelijk wordt vastgelegd dus ook wat overlast is en wat de kaders zijn om te melden. Binnen twee weken gaan partijen in overleg voor een oplossing voor dit jaar en mogelijk ook voor langere tijd. Dat verslag gaat naar de rechtbank die binnen zes weken uitspraak doet in deze zaak. De stichting gaf eveneens nog aan bang te zijn dat er in de toekomst meer bezwaren kunnen komen wanneer Verberne in het gelijk wordt gesteld. "Ik ga vandaag alleen over de zaak voor deze drie bouwplaatsen", aldus de rechter.

De reacties na afloop waren wisselend. Het wachten op uitkomst van deze rechtszaak is begonnen. Hopelijk komen partijen nog tot een win-winsituatie want de Brabantsedag....die is van ons allemaal!

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie