Luister
muziek
26 augustus 2022 - 14:30
Deel dit artikel:

Tien praktische Brabantsedag tips!

HEEZE - Natuurlijk ben je er zondag 28 augustus bij in Heeze, de 63e Brabantsedag is er een die je niet mag missen. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, helpen we je wat op weg met enkele praktische zaken.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

1. WANNEER EN HOELAAT?
De Brabantsedag vindt altijd plaats op de laatste zondag in augustus. Dit jaar op zondag 28 augustus. De theaterparade start om 13.30 uur (de voorparade om 12.30 uur), maar er is van 10.00 tot 19.00 uur op allerlei sfeerpleinen in Heeze vanalles te doen: muziek, straattheater, lekker eten en drankjes zijn ook te verkrijgen.

2. HOE KOM JE IN HEEZE?
Heeze is uitstekend bereikbaar via afrit 34 vanaf de A2 tussen Eindhoven en Maastricht en via afrit 34 vanaf de A67 tussen Eindhoven en Venlo. En er stopt ook een trein in Heeze! Het station is ca. 10 minuten lopen vanaf het paradeparcours. Uiteraard kun je Heeze ook goed bereiken met de fiets en zijn er fietsenstallingen.

3. HOE KOM IK AAN EEN ENTREETICKET?
Je kunt entreekaarten online kopen (11,- per stuk) of fysiek bij een van onze 16 wagenbouwersgroepen (met deze supporttickets steun je de groep meteen met €1,50!). Op zondag 28 augustus zelf kun je kaarten aan de kassa kopen (€12,- per stuk).

4. WAAR ZIE IK DE BRABANTSEDAG HET BESTE?
Je kunt de theaterparade bekijken langs het gehele paradeparcours, er zijn geen slechte locaties, want onze wagenbouwers halen de gehele route álles uit de kast om jou te overdonderen, verbluffen en verwonderen!  Als we dan toch een tip geven: op een van de 14 tribunes zit je heerlijk en ben je verzekerd van je eigen plekje. Tribunekaarten zijn te verkrijgen via brabantsedag.nl/tickets

5. WAAR LOOPT HET PARADEPARCOURS?
De theaterparade van de Brabantsedag start op de laatste zondag van augustus om 13:30 uur vanaf de opstelplaatsen van de wagens aan het industrieterrein De Poortmannen.  Het parcours loopt over de doorgaande weg van Heeze, vanaf industrieterrein De Poortmannen, over Ginderover, Jan Deckersstraat, Kapelstraat, Geldropseweg en eindigt in de Pastoor Spieringslaan en zorgt van begin tot het einde voor ruim twee uur kijkplezier.

6. WAT IS HET THEMA VAN DIT JAAR?
De 63e Brabantsedag Heeze op zondag 28 augustus 2022 gaat in het teken staan van ‘Met verve’.

Het hertogdom Brabant heeft een rijke geschiedenis, óók in de schilderkunst. Daarom dit jaar het thema “Met verve”. Verwijzend naar de kunst van het verven, schilderen.

7. WAT ZIJN DE ONDERWERPEN (EN PARADEVOLGORDE) VAN DE 16 WAGENBOUWERSGROEPEN?
Hieronder de paradevolgorde van de 63ste Brabantsedag.

1 Bloed, Zweet & Tranen; Henri Hess, Kijk ons eens; ik zal aan jou denken
2 Ge Wit 'T Oit Noit Nie; Pieter Brueghel de Jonge, De Alchemist; Een gretige zoektocht naar goud
3 VK Van Gaal; Aert Antonisz, Slag bij Cadiz; Alle hens aan dek! De strijd is nog niet gestreden…
4 VK Ietskes Schif; David Teniers, The Archduke Leopold Wilhelm in his Painting Gallery in Brussels; #LikeMe!
5 VK De Laarstukken; Albert Droesbeke, Petrushka; De tragiek van het poppentheater
6 VK Schenkels; Vincent van Gogh, Korenveld met kraaien; Krassen in het koren
7 VK Hopeloos; Quinten Massijs, Groteske oude vrouw; Ode aan de Groteske Vrouw
8 VK Snoeyen; Henry Voordecker, Cocks Fighting; Verdeeldheid door haantjesgedrag
9 VK De Oude Ambachten; Jan Sluijters, Bal Tabarin; Het losbandige leven lonkt
10 De Lambrekvrienden; Frans Manders, De Peel; Dumping Brabant- De Peel als Blikvanger
11 VK Kapelstraat; Pieter Brueghel de Oude, Winterlandschap met schaatsers en vogelknip; De Firma Brueghel
12 Het Zij Zo; Jheronimus Bosch, De hel; De duivelmaker
13 VK De Rooie Hoek; Frans Hals, Zelfportret Frans Hals; Hals over koppen!
14 VK Haisjô; Gerard Hendriks, De Rode Haan; De rode haan kraait!
15 Bouwerij Skôn; Jacob Jordaens, De Koning Drinkt; Hoe wankel is de macht?
16VK De Rijten; Jan Cobbaert, Kleine man met groot speelgoed; Fantasie doet leven

7. HOE LAAT IS HET PARCOURS AFGESLOTEN?
Het parcours is afgesloten om 08:00 uur ’s ochtends voor gemotoriseerd verkeer. (fiets aan de hand, ook geen scooters en brommers toegestaan)

Ik wil nog met mijn auto het parcours op om 11:00 uur … mag dat?
Dat is niet mogelijk. Vanaf 08:00 uur is Heeze op de laatste zondag in augustus vanaf de verkeersposten (aan de buitenzijde van het parcours) gesloten voor al het gemotoriseerd verkeer (ook voor brommers en scooters!). Fietsers mogen wel passeren (fiets aan de hand!) maar alleen met een geldig entreebewijs.

Waarom mag ik mijn auto niet parkeren op de calamiteitenroute? Mijn familie woont daar al jaren.
De calamiteitenroute is ingesteld voor uw en onze veiligheid en wordt door Gemeente Heeze-Leende ingesteld op last van politie, brandweer, en ziekenwagen. Deze diensten dienen een zo snel mogelijke doorgang te hebben, dus vandaar dat u langs de ingestelde calamiteitenroute niet kunt parkeren op de zondag van de parade.

8. MAG IK OP HET FOTO’S MAKEN OP HET PARCOURS?
Vanwege de veiligheid van de wagenbouwers en die van jezelf is het tijdens de parade NIET toegestaan om je op het parcours te begeven. Je dient achter de dranghekken of -wanneer die er niet staan - in het publiek te blijven staan.  De eigen Brabantsedag fotografen (herkenbaar aan hun rode Brabantsedag hesje) mogen zich wel op het parcours begeven. Je mag uiteraard wel foto’s maken vanachter de dranghekken.

9. WAT IS ER NOG MEER TE DOEN?
Brabantsdag Heeze is een compleet evenement, met een goedgevuld programma rond het hoogtepunt, de grootste theaterparade van het jaar. Van 10.00 tot 19.00 uur geniet je langs het parcours en op de Sfeer&Smaakpleinen van (straat)theater en muziek. Zodra de huizenhoge theaterparade voorbijtrekt, ligt het programma natuurlijk stil.

DE SFEERPLEINEN
Preparade
Theater D’n ToversnestTheater Gemeentehuistuin
Theater kerk & kasteel
Theater Strabrecht
Theater Geldropseweg

10. HOE WEET IK WIE DE BRABANTSEDAG DIT JAAR GEWONNEN HEEFT?
De prijsuitreiking begint op diezelfde zondagavond 's avonds om 20.30 uur in de feesttent in de gemeentehuistuin. Onze 2000 wagenbouwers zijn daar met z'n allen aanwezig en horen daar wie de 63e editie van de Brabantsedag gewonnen heeft.

Het twitterkanaal (twitter.com/brabantsedag) houd je die avond live op de hoogte van de uitslag. En als de prijsuitreiking er op zit, gaan we ook meteen aan de slag om alle andere social media kanalen en onze nieuwsbrief te voorzien van de uitslag. Uiteraard wordt alles ook op onze website gezet. Kortom, volg de Brabantsedag en ze houden je op de hoogte!

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie