Luister
muziek
21 Juni 2024 13:00
Deel dit artikel:

Vrijwilligers vertellen: zorgcoöperatie Graaggedaan

LEENDE - Op zoek naar de vraag waarom mensen vrijwilligerswerk doen, wat brengt het hen? Wat is de ‘beloning’? Lees hier het verhaal van….

heeze-leende24
  / CvdW
Advertentie

Waarin kleine dorpen groot kunnen zijn: gemeenschapszin, omkijken naar elkaar, zorg voor elkaar, allemaal termen die mij brachten bij Graaggedaan in Leende.

Graaggedaan is een zorgcoöperatie, opgezet door en voor inwoners van Leende. De coöperatie bestaat dit jaar 10 jaar en dat is in maart gevierd. Een jaar of 12 geleden werd er een begin gemaakt, gesprekken, werkgroepjes, etc. Wat we allemaal al wisten is dat zorg minder wordt en moeilijker te krijgen en dorpsgenoten willen er altijd zijn voor elkaar. En dat is nu net het doel van Graaggedaan.

Inmiddels is Graaggedaan uitgegroeid tot een zorgcoöperatie met heel veel leden en met vele activiteiten. Alle activiteiten worden verzorgd door vrijwilligers en als we kijken naar de indrukwekkende lijst hieronder, zal duidelijk zijn dat er een groot aantal vrijwilligers actief is.

In de Schammert, centraal in Leende, heb ik afgesproken met Linda, de secretaris van Graaggedaan en met Thea en Marleen. Linda moest eerder weg maar wat zij zei vat Graaggedaan wel heel treffend samen; ze stapte er een jaar geleden in met het idee van ‘eens kijken wat dat is’ en besloot na haar eerste vergadering nooit meer weg te gaan. Ze benoemt de collegialiteit, de saamhorigheid, het ‘er zijn voor elkaar’ en de betrokkenheid van alle vrijwilligers. Zij schetst een prachtig beeld.

Thea is sinds 3 jaar betrokken bij Graaggedaan. Ze meldde zich aan als chauffeur voor de Dorpsauto maar zoals het dan gaat met vrijwilligers: in no time had ze er andere taken bij. Ze is nog steeds chauffeur van de dorpsauto. Dat is ook echt één auto en er zijn 11 chauffeurs die elke 2 weken een dag dienst hebben. De dorpsauto rijdt in Leende en omgeving, denk aan het Anna, Valkenswaard, Dommelen, het Anna in Eindhoven.

Thea is tevens betrokken bij de Vervoersdienst. De dorpsauto heeft een beperkt gebied en daarvoor een vaste prijs maar de vervoersdienst heeft een prijs per kilometer, een beetje te vergelijken met Automaatje van de ANWB. De vervoersdienst is ook een onderdeel van Graaggedaan, hier zijn 8 chauffeurs actief, zij rijden met hun eigen auto. Thea coördineert de ritten voor beiden.

Marleen vertelt dat ze 12 jaar geleden kennismaakte met Graaggedaan, zo’n beetje vanaf het eerste begin in de voorbereidende fase. In een pand aan de Dorpsstraat werd een sfeervolle Huiskamer ingericht, een ontmoetingsruimte die velen wisten te vinden op zondagochtend. Langzaamaan werden de activiteiten uitgebreid, Marleen vertelt enthousiast over de slaapkamer van Sinterklaas waar de kinderen door het raam konden kijken naar het bed van de Sint, compleet met pantoffels en po.

Het pand van de huiskamer kreeg een andere bestemming en Graaggedaan zocht een vervangende locatie. Na wat rondzwerven zijn er nu 3 koffiemomenten in het Leenderhof. Op zondag na de mis, op maandag na eerst een wandeling en op woensdag als er ondertussen ook gehandwerkt wordt. Er komen enkele bewoners van Leenderhof maar vooral dorpsgenoten die nog thuis wonen. Hoewel de ‘oude’ huiskamer niet meer is, bleef de sfeer hetzelfde en ook de naam.

Graaggedaan is nog op tal van andere gebieden actief:

Bijvoorbeeld het repaircafé; stofzuiger kapot? Hier wordt gekeken of hij nog gerepareerd kan worden. De vergoeding hiervoor is een vrijwillige bijdrage.

Als reparatie niet meer mogelijk is, komen De mannen van metaal in beeld. Zij halen de bruikbare onderdelen uit het apparaat. Marleen geeft een voorbeeld: van 10 kapotte senseo apparaten worden weer 2 goedwerkende machines gemaakt.

Mooier én duurzamer is bijna niet mogelijk.

Er is ook een Klussendienst die ingezet wordt voor kleine klusjes rondom huis.

Bij de Uitleendienst kunnen mensen uit Leende terecht voor het lenen van een rolstoel, krukken en eigenlijk alles waar voorheen het witgele kruis voor bedoeld was.

Witte Nog ‘haalt’ verhalen van vroeger op bij dorpsbewoners. Verhalen over de carnavalsvereniging, het boeren leven, alle kleine sigarenfabriekjes die er in het dorp waren en nog veel meer. In de Schammert organiseert Witte Nog 6 keer per jaar een presentatie op een zondagochtend. Drukbezocht, interessant én gezellig.

Er kwam ook een Moestuin, dorpsgenoten kunnen een stukje huren en genieten van hun zelfgekweekte, verse producten en de gezelligheid die het samen tuinieren met zich mee brengt.

De Lunchgroep. Eén keer per maand genieten zo’n 25 dorpsgenoten samen gezellig van een heerlijke lunch in de Schammert.

De lijst is nog langer: het Digi Café, voor alle vragen op digitaal gebied, de werking van een app, een probleempje met een smartphone, kortom, de medewerkers gaan op zoek naar een antwoord of een oplossing.

Graaggedaan verhuurt ook een elektrische Duo Fiets, waarin je gezellig naast elkaar een paar uurtjes kunt toeren in de omgeving.

Zoals gezegd: het doel van Graaggedaan bij de oprichting was, kunnen blijven zorgen voor elkaar. Hulp bieden én hulp vragen. Er is een prachtige Gesprekskaart gemaakt met als titel ‘Versterk jouw netwerk’. Deze kaart is op veel plaatsen in Leende te vinden en maakt heel duidelijk wat de mogelijkheden zijn. Het gaat over vraag en aanbod, dít kan ik niet meer zelf maar dáár ben ik juist heel goed in. Mensen willen graag de hulp krijgen die ze nodig hebben maar zéker ook een ander helpen.

Graaggedaan verbindt, Lindt verbindt. Het is méér dan alleen praktische hulp; door alle kleine en grote activiteiten is de sociale kracht van Graaggedaan enorm.

Waarin een klein dorp groot kan zijn……..

Om meer te weten te komen over Zorgcooperatie GraagGedaan kijk dan op https://www.zcgraaggedaanleende.nl/

Denk jij nu ook: vrijwilligerswerk is ook wel wat voor mij, maak dan geheel vrijblijvend een afspraak met Marlon Korsten van de Vrijwilligerscentrale Heeze-Leende via vch@cordaadwelzijn.nl. Bellen of whatsappen naar 06-20372237 is ook mogelijk. Marlon laat je graag de diverse mogelijkheden van vrijwilligerswerk in Heeze-Leende zien. Of neem een kijkje op https://www.goedbezigheezeleende.nu/ voor de actuele vrijwilligersvacatures.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug