Luister
muziek
07 Oktober 2024 10:30
Deel dit artikel:

Olivier Henning 2e prijs Dutch Championship Stage, categorie Manipulatie

HEEZE - Voor het 3e jaar op rij werd op 6 oktober in het Figi Theater in Zeist het Dutch Championship of Magic georganiseerd door De Nederlandse Magische unie (De NMU). Dit jaar is het event zelfs over twee dagen verspreid. Net als de twee voorgaande jaren was ook Olivier Henning weer van de partij. De inmiddels 15-jarige tiener uit het Brabantse Heeze, die in 2022 en in 2023 met de titel Nederland Kampioen Stage Magic junioren naar huis ging, streed op verzoek van de organisatie dit jaar mee in de volwassencategorie. Dat deed hij net als voorgaande jaren in de categorie manipulatie met een act die in Nederland nog niet eerder vertoond was. Hij wist met deze act een fraaie 2e plaats neer te zetten.  

heeze-leende24
  / Margriet Henning Versleeuwen
Advertentie

Daar waar Olivier bij eerdere acts manipuleerde met speelkaarten en deze je letterlijk om de oren vliegen, vertelt hij nu een verhaal. Zijn act met titel “The Forest Awakens”, waarmee hij in mei van dit jaar overigens ook deelnam aan het Europees Kampioenschap in Italië, vertelt een persoonlijk verhaal. Een verhaal over een donkere periode die Olivier doormaakte. Hij moest opzoek naar een “vernieuwde versie” van hemzelf. In zijn act vergelijkt hij dat met verstrijken van de seizoenen in de natuur waarbij de natuur ook steeds opnieuw tot leven komt.

Het was overigens een druk weekend voor de tiener. Op zaterdagavond stond Olivier in de line-up van het Franse FFAP-congres (Fédération Française des Artistes Prestidigitateurs) in Le Touquet Paris-Plage. Een hele eer voor de Heezenaar omdat hij het podium mocht delen met zijn grootste voorbeeld, de Koreaan Young Min. Een kans die hij niet aan zich voorbij liet gaan, ook al betekende dat heel vroeg uit de veren om weer op tijd in Zeist te zijn. Als klap op de vuurpijl ontving hij uit handen van Frédéric Denis (Vice President FFAP) en Noël Decreton (President van het FFAP Congres) de “Trophée Ali Bongo”. Deze trofee staat voor een erkenning van veelbelovend talent van een jonge artiest in wording en wordt uitgereikt tijdens een gala waarbij deze artiest betrokken is. Olivier was zichtbaar onder de indruk van de woorden die gesproken werden en dankbaar voor de trofee die hij overhandigd kreeg.

Olivier mag zich inmiddels een wereldreiziger noemen. Afgelopen zomer trad hij op in New York, off-Broadway en eerder dit jaar waren er al optredens in Wales, Scotland, Bulgarije, Tacoma-Seattle en België. Afgelopen zomer volbracht Olivier in America (New York & Atlanta) een internship bij Fantasma Magic. Ervaringen die de tiener de rest van zijn leven zal koesteren. Niet alleen had hij vele bijzondere ontmoetingen met mensen uit het vak ook kreeg hij de kans om in de keuken te kijken van een ondernemer binnen het vak.

Binnen het goochelen zijn er verschillende categorieën. Los van de splitsing tussen Stage en Close-up Magic, is er nog een verdere verdeling te maken. De bekendste categorie binnen Stage Magic is de categorie Illusionisme, waarmee een van Oliviers voorbeelden, Hans Klok, podia vult. De categorie waarmee Olivier steeds in de prijzen valt is de categorie Manipulatie. Volgens vakbroeders is dit de moeilijkst categorie en vergt deze dagelijks training & discipline. Dat is de categorie waarmee Olivier zowel nationaal als internationaal hoge ogen gooit.

Internationale grootheden als Master Magician Jeff Mc Bride en wereldkampioen & Master Magician Lance Burton, vinden het ongelofelijk wat Olivier op deze leeftijd op het podium presteert en zien in hem een belofte voor de toekomst. Olivier is enorm dankbaar voor alle bijzondere mensen die hij tijdens zijn weg naar het podium al heeft mogen ontmoeten en de kansen die hem geboden worden.

Op nationale televisie was Olivier ook al te zien. In 2022 jaar deed NOS Jeugdjournaal een verslag van zijn deelname aan het NK 2022, was Olivier te gast in BNNVARA’s Summerschool met Hans klok en hij had een kleine gastrol in de AVRO TROS ZAPP “Road to Vegas” met Steven en Jamie Kazàn.

In 2025 is het FISM WCM, het wereldcongres, in Turijn. Het is Olivier zijn wens om ook daar, tijdens het Wereld Kampioenschap Nederland te vertegenwoordigen met zijn manipulatiekunsten.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug