Luister
muziek
13 Januari 2015 16:06
Deel dit artikel:

Uitbaters cafetaria Knapen met pensioen: 'Hier is alles light'

HEEZE – Ans (66) en Thieu (65) Breukel runnen sinds 1997 cafetaria Knapen aan de Emmerikstraat 6 in Heeze. Per 1 februari moeten vaste klanten echter wennen aan nieuwe gezichten: Ans en Thieu gaan genieten van hun welverdiende pensioen.

Zeventien jaar geleden kocht het echtpaar de tent van de familie Knapen. 'En dan gaan we natuurlijk niet de naam veranderen', zegt Ans. 'Iedereen zei toen al dat ze friet gingen halen bij de Knaap. Dan gaan wij daar niet ineens iets anders van maken.' Knapen was- en is een begrip, zelfs zoveel dat Ans geen schatting durft te maken van het aantal vaste klanten. 'Dat zou ik zo echt niet weten, mensen komen en gaan.'

'Het is ook seizoensgebonden, hè? Sommige mensen zitten in de zomer weken op de camping, die komen dan heel vaak langs. Vervolgens zie je ze maanden niet.' Maar ze kent er een hoop, ook bij naam. De indeling van de friettent, want dat is het eigenlijk, helpt daarbij. 'Na de brand van drie en een half jaar geleden hebben we de zaak wel meer 'open' gemaakt.' Mensen kunnen, zittend aan de bar, gezellig wat buurten terwijl zij de ambachtelijke friet eten.

De cafetaria is niet meer hetzelfde als een jaar of vijf, zes geleden. 'Vroeger waren we gewoon elke dag open.' De maandag is al jaren een vaste vrije dag voor het echtpaar Breukel, die het bewust al rustiger aan ging doen. Één ding is niet veranderd: Je pikt een Knapen-frietje er zó uit, als je ze langs andere frietjes uit snackbars uit de regio legt.

Het geheim van Knapen

We gaan op zoek naar de reden waarom er bij de Knaap, weer of geen weer, altijd volk genoeg binnen of buiten lijkt te zitten. 'Ze komen toch voor de verse friet. Anderen hebben dozen.' Daarmee bedoelt ze dat anderen fabrieksfriet gebruiken. Man Thieu staat echter elke dag in de keuken aardappels tot patat te snijden. 'Da is best wel wa werrik', geeft in onvervalst Brabants toe. 'Mar ge pruuft 't verschil.'

Last van de maatschappelijke ontwikkelingen waarin alles steeds gezonder moet zijn, heeft de tent tot nu toe nooit gehad, zegt Ans. 'Tja, wij hebben ook een broodje gezond, maar wij lachen altijd: Bij ons is alles light!' Ze denkt wel dat er bijvoorbeeld ook steeds meer in vloeibaar vet wordt gebakken. 'Maar wij hebben nog steeds gewoon vast vet. Dat is gewoon lekkerder.'

Er verandert niks

Knapen wordt overgenomen door een man met een verleden in cafetaria's in Geldrop. 'Een Chinese man', zegt Ans. 'Hij heeft heel veel ervaring en is bovendien een chefkok.' De friet gaat niet veranderen, zweert ze ('Dat zeiden we tegen hem: Je moet friet niet uit dozen gaan halen. Dat werkt hier gewoon niet.') en ook de minder alledaagse gerechten gaan zeker smaken. 'Hij is een chefkok, dus dat komt allemaal wel goed.'

Dan de verplichte vraag aan elke aanstaande pensionado: Is ze bang voor het zwarte gat?

'Ik heb een hele grote tuin', lacht Ans, 'dus ik kan mun eige wel uitleven.' Toch kan ze een reflex niet onderdrukken als man Thieu uit de keuken komt met een spiegelei voor één van de vele vaste klanten. 'Hij moet hem wel aan allebei de kanten gebakken hebben hè?'

'Dat ga ik het meeste missen. Toch de klanten. Maar ik kom nog regelmatig in Heeze hoor', zegt Ans, die in Helmond woont. 'Dus ik kom echt nog wel een keer binnenvallen.'

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug