STERKSEL - Er ligt thans een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de vestiging van shortstay faciliteit ten behoeve van de huisvesting van arbeidsmigranten in het leegstaande klooster aan de Albertlan 4 te Sterksel. Onder shortstay wordt verstaan een tijdelijk verblijf van minimaal 1 week en maximaal 3 maanden.
De bestemming van het terrein is vastgelegd in het bestemmingsplan Buitengebied Heeze-Leende 2014 op 25 november 2013. In dit bestemmingsplan heeft het perceel Albertlaan 4 de enkelbestemming Recreatie – Verblijfsrecreatie. Op grond van het bestemmingsplan mag er ter plaatse een ‘Zorghotel” en één bedrijfswoning gevestigd worden. Het gebruik van het pand voor de huisvesting van arbeidsmigranten past niet binnen de bepalingen van het bestemmingsplan.
Op 23 maart 2017 is het principeverzoek voorgelegd aan de gemeente en op 26 april 2017 heeft de gemeente kenbaar gemaakt in beginsel – onder voorwaarden - positief te staan tegenover deze ontwikkeling, maar dat een definitief besluit pas wordt genomen in het kader van een aanvraag omgevingsvergunning. Het college van de gemeente Heeze-Leende is voornemens om in januari een omgevingsvergunning te verlenen om dit van de bestemming afwijkende gebruik binnen de bestaande bebouwing mogelijk te maken. Om aan te tonen dat dit gebruik voldoet aan alle relevante wetgeving dient deze ruimtelijke onderbouwing.
Voorwaarden
De gemeente Heeze-Leende stelt tenminste drie voorwaarden. Het mag geen invloed hebben op het bouwprogramma van de gemeente. het moet gaan om onzelfstandige ruimtes dus zonder eigen keuken en er mag geen overlast ontstaan. Frenkel Beerens van Beerens Advies uit Oisterwijk: ''In maart van dit jaar hebben we het principeverzoek voorgelegd en vorige maand gaf wethouder Van der Rijt wel aan dat het ook voorgelegd moet worden aan de Dorpsraad van Sterksel. Dit gebeurt donderdagavond. De omgevingsvergunning volgt naar alle waarschijnlijkheid in januari waarna we gaan verbouwen en we al voor de zomervakantie kunnen gaan huisvesten. Omdat de mensen geen Nederlands praten moeten we vluchtroutes bijvoorbeeld ook in andere talen zichtbaar maken, moeten we de brandveiligheid optimaliseren en ook buiten zullen we ervoor zorgen dat zij kunnen recreëren'', aldus Beerens die naast zijn eigen adviesbureau ook ambtenaar is voor de gemeente Oisterwijk.
Beheerder
De gemeenteschappelijke ruimten in het klooster worden ingezet voor diner en ontspanning. De inpandige bedrijfswoning wordt bewoond door een beheerder die 24 uur per dag aanwezig is in het gebouw. Deze houdt toezicht op het gebouw en de bewoners. Volgens Beerens Advies hoeft men niet bang te zijn dat er langer dan drie maanden door dezelfde persoon gebruikt van gemaakt gaat worden. ''We moeten een nachtregister bijhouden en de gemeente moet handhaven hierop. De boetes zijn niet mals dus we houden ons keurig aan deze registratie.''
De vergunning is volgens Frenkel Beerens permanent en dus voor onbepaalde tijd. ''Zolang er vraag is naar huisvesting voor de arbeidsmigranten zullen we deze lokatie hiervoor gaan gebruiken.''
Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android