Luister
muziek
24 Mei 2019 12:00
Deel dit artikel:

Milieuvriendelijk Japanse Duizendknoop bestrijden

HEEZE - Woensdagmiddag was er een demonstratie van onkruidbestrijdingsmachines welke georganiseerd werd door het Sterkselse bedrijf Calamiteiten Service Nederland van Rob Reiling. Nu de chemische bestrijdingsmiddelen onder druk staan heeft Reiling gezocht naar alternatieve methoden om onkruid te bestrijden. 

heeze-leende24
  / Redactie
Advertentie

Bij deze demodag stonden de machines opgesteld op de parkeerplaats bij Kempenhaeghe maar kon men deze ook in werking zien. Vertegenwoordigers van diverse gemeentes waren aanwezig uit bijvoorbeeld Eindhoven, Veldhoven, Meierijstad, Helmond, Sittard-Geleen maar ook Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten. De middag begon met een uitleg over de problematiek gevolgd door een wandeling langs de machines die in werking waren.

Japanse Duizendknoop
Een groot probleem in Nederland is de explosieve invasie van de Japanse Duizendknoop die ook in onze gemeente stevig de kop opsteekt. De Japanse duizendknoop is een diep wortelende vaste plant met lange holle stengels van 0,5-3 m lang met zijtakken en 5-12 cm grote bladeren eraan. De plant vormt stevige wortelstokken en wordt gezien als invasieve exoot. De plant groeit zo sterk dat deze zelfs door het asfalt heen kan groeien en dus de infrastructuur aantast. De plant heeft een grote groeikracht en is in staat zich te vestigen in droge en natte grond in voedselrijke en voedselarme habitats op zand, klei of veen. Hij verdringt daarbij de andere kruiden en struiken. De Japanse duizendknoop wordt daarom internationaal tot de honderd meest invasieve exoten gerekend. Er zijn geen insecten of schimmels die er noemenswaardig van eten (hooguit nectar), waardoor de plant niet in zijn opmars wordt gestuit.

In diverse landen is er wetgeving tegen het verspreiden van deze plant, onder andere in het Verenigd Koninkrijk. Op bouwlocaties moet de plant er eerst worden bestreden; het fallopiavrij maken van het terrein voor de Olympische Spelen in Londen was een dure zaak. Onder andere in de Amerikaanse staat Washington wordt de plant ook in natuurgebieden intensief bestreden met glyfosaat.

Door de EPPO, de European and Mediterranean Plant Protection Organization, met als lid nagenoeg alle landen uit Europa en rond de Middellandse zee, wordt sterk aangeraden om maatregelen te treffen om verdere introductie en verspreiding te voorkomen en ongewenste populaties te beheren door publiciteit, beperkingen op de verkoop en aanplant en door verdelging.

Bestrijding Japanse Duizendknoop
De plant blijkt moeilijk te bestrijden. Zo zijn er al diverse methoden geprobeerd. Begrazen, maaien, afdekken en chemische bestrijding. Dit alles zorgt slechts voor verzwakking van de plant maar niet tot algehele bestrijding. Woensdagmiddag werd de Rootwave gedemonstreerd op een perceel Japanse Duizendknoop langs de Sterkselseweg in Heeze. Dit apparaat stuurt 5000 Volt door de stengel van de plant die de cellen volledig vernietigd. Deze methode werkt eveneens bij bijvoorbeeld reuzebereklauw, zuring, distels en brandnetels. ''We kunnen puntsgewijs werken, er komt geen water aan te pas zodat we ook makkelijk op taluds kunnen werken en er komen geen chemische stoffen vrij.'' 

Er was veel interesse van de andere gemeentes voor het apparaat want de Japanse Duizendknoop is een probleem in veel gemeentes. Onze gemeente wil in ieder geval een proef doen met dit apparaat. Betreffende de overige onkruidbestrijding heeft Reiling de eerste CO2 neutrale heet watermachine van Nederland gekocht.

Hiermee wordt het onkruid bestreden met water van 99 graden. Deze methode kan machinaal gebruikt worden op grote oppervlakten maar ook puntsgewijs bij particulieren. Daarvoor heeft het bedrijf een kleiner apparaat met een lans. Een milieuvriendelijke methode zonder chemische middelen. ''Round-up werkt natuurlijk het beste maar daarna is de heet watermethode het effectiefste en natuurlijk milieuvriendelijk.''

Wil je meer weten over de mogelijkheden die Calamiteiten Service Nederland biedt, neem dan een kijkje op de website www.calamiteitenservice.nl.

Fotobijschrift: Japanse Duizendknoop groeit door asfalt heen

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug