LEENDE - Hij woont in Eersel, maar Willem Smetsers is vooral bekend in Leende. De eigenaar van de plaatselijke Plus-supermarkt kent het hele dorp en het hele dorp kent hem. “Ik wil mensen een hart onder de riem steken.”
Veel moeite hoeft Willem niet te doen om in gesprek te raken met zijn klanten. Ze stappen wel op hém af, zo blijkt al snel. Tijdens de rondleiding door zijn Plus groet een vrouw hem als hij haar met haar dochtertje tegenkomt op het pad tussen het fruiteiland en het koelschap. Willem (52) stapt naar het meisje toe en buigt zich voorover. Ze heeft een wond op haar voorhoofd. Het lichtbruine korstje bewijst dat het ongelukje nog niet zo lang geleden moet zijn gebeurd. “Bende gevallen? Hedde boem gedaan?”, vraagt hij en lacht vriendelijk. De moeder lacht terug en knikt, het meisje draait verlegen haar hoofd weg.
“Het sociale eromheen is waar ik dit voor doe”, zal Willem later in het gesprek zeggen. “Je hebt met veel mensen een persoonlijke band. Ik ken vaak de ins en outs van een familie. Deze winkel is bijna een sociale voorziening voor het dorp. Dat maakt het ook zo leuk. En elke dag is anders.”
Hij heeft een rijzige gestalte. Slank is hij, kaal ook, met achter op zijn hoofd grijze stoppels die hem op de een of andere manier een wat jongensachtige uitstraling geven. Bij alles wat hij zegt en doet klinkt de kalmte door van iemand die zijn leven leeft in tevredenheid. Maar het meest opvallend is zijn vriendelijke uitstraling. Nooit is hij gehaast of geërgerd. Niet naar zijn klanten en niet naar zijn personeel. Dat draagt hem en zijn ex-vrouw José, mede-eigenaar van de Plus in Leende, op handen. “Het is hier gewoon gemoedelijk”, zegt Willems bedrijfsleider Jens terwijl hij afbakbrood bijvult. “We voelen ons hier thuis. Dat vinden wij als personeel ook belangrijk. We kunnen altijd bij Willem en José terecht.”
Op 17 oktober 2017 heropende Willem zijn Plus aan de Dorpstraat. Na de oplevering van de nieuwbouw was de winkel dubbel zo groot geworden. Gegroeid van 750 naar 1150 vierkante meter. “We zitten in de flow, in de lift. En we hebben nu een heel groot assortiment”, zegt hij tevreden. “Kijk, hier, zo’n veertig soorten pastasaus. Al is dat ergens absurd. Je hebt eigenlijk maar één soort nodig, toch?” De Eerselnaar verkoopt maar liefst 12.000 artikelen. Dat zorgt wel voor een uitdaging, bekent hij. “Alles moet bijgevuld, een plekje krijgen. Ach, we doen het voor de sfeer, voor de beleving in de winkel.”
Willem stopt bij een grote kaas die halverwege de winkel is uitgestald. Ernaast liggen in blokjes gesneden stukjes in een kommetje. Hij wijst. “Om te proeven.” Met een lach: “Soms kost me dat meer dan een product me oplevert. Maar ik doe het graag. Ik wil ook een ander soort kaas aanbieden dan de Jumbo of de Albert Heijn. Dat is kaas van de boerderij, uit Hoogeloon.”
Niet zonder reden natuurlijk. Hij komt namelijk uit Hoogeloon. Daar, diep in de Kempen, ontstond zijn liefde voor werken in een supermarkt. Zijn oma had er al één. Zijn vader nam die over en runde die daarna met Willems moeder. Hij benadrukt dat het niet per se vanzelfsprekend is dat je als kind de zaak van je ouders overneemt. Hij komt uit een gezin met zeven kinderen, heeft vier broers en twee zussen en geen van hen had interesse in de winkel. Behalve Willem.
Hij zag wel wat in het vak, ging naar de middelbare detailhandel en voor hij er erg in had, runde hij het bedrijfje van zijn ouders. Helaas wel, zou je bijna willen zeggen, als je de geschiedenis kent. Want die stap was uit nood geboren. “Toen ik negentien was, werd mijn vader blind”, legt hij uit in zijn kantoor boven de winkel waar hij verder vertelt. “Dat was het gevolg van een kwajongensstreek in zijn jeugd. Hij had na de oorlog met vrienden kruit verzameld en dat in de buitenoven van de smederij van de buren gegooid. Die ontplofte toen. Daardoor was hij al aan één oog blindgeraakt. Later scheurde het netvlies van het oog waar hij nog wel mee kon zien.” Willem heft zijn handen op. “Wat een verhaal heb ik toch, hè?”
In 1994 nam hij de winkel over. 4=6 heette die. Hij trouwde met José en samen kregen ze drie kinderen: twee dochters en een zoon. Uiteindelijk ging hun winkel samen met de iets grotere Garant Markt van Van Doormalen aan de rand van het dorp. “Als we onze omzetten bij elkaar konden brengen, was dat qua verdiensten wat interessanter.”
Het bleek niet voldoende. Al gauw maakten ze zich zorgen of ze wel genoeg verdienden om hun kinderen te kunnen laten studeren. “Ik besloot om in de avonduren een studie Bedrijfskunde te volgen. Met die opleiding hoopte ik in loondienst te gaan bij de groothandel van Plus, want Garant Markt was daar een onderdeel van. Ik dacht: als ik in die groothandel werk, kom ik misschien een keer in aanmerking voor een grotere winkel.”
Ervan overtuigd dat hij bij de groothandel terecht zou komen, zouden ze ooit weer een eigen winkel hebben, hun grote wens. En dus koersten Willem en José in hun vrije tijd met regelmaat door de regio, op zoek naar mooie supermarkten. “Zo kwamen we in Leende terecht. We waren er in de winkel en voelden ons er direct thuis. De sfeer was er echt dorps. Ik zei tegen José: dat is een echt mooie plek om een winkel te hebben.”
Intussen solliciteerde Willem bij de groothandel. En werd uiteindelijk afgewezen, ondanks al zijn ervaring. “Terwijl degene die werd aangenomen geen ervaring in een supermarkt had. Maar de directeur zei: ‘Kom toch maar op gesprek. Ik heb iets anders voor je.’ Toen ik daar was, zei hij: ‘Ik heb een winkel in Leende voor je’. José en ik waren euforisch. Het was een sprong in het diepe, maar we hebben er niet lang over hoeven nadenken.”
In 2004 nam hij de Plus in Leende over. Nog elke dag is hij blij dat hij die kans kreeg. “Ik voel me hier echt thuis. Ik weet niet of ik dat in een andere winkel ook zou hebben. En ik wil mensen een hart onder de riem steken als ze daar behoefte aan hebben. Dat kan hier. Daarin zit mijn geluk.”
Plus Smetsers
Dorpstraat 70
5595 CJ Leende
040-2064180
Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android