Luister
muziek
19 juni 2020 - 13:00
Deel dit artikel:

Wolf in Heeze-Leende

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

HEEZE-LEENDE - In de afgelopen jaren zijn in Nederland al verschillende in het wild levende wolven gezien en de eerste wolf heeft zich inmiddels in Nederland gevestigd. De komende jaren blijven we te maken krijgen met meerdere zwervende wolven die zich wellicht ook in ons land proberen te vestigen. Ook in Heeze-Leende is al een aantal keer een wolf geweest. Het dier doodde schapen in Sterksel en Heeze.

Provincie bevoegd gezag
De provincie Noord-Brabant is het bevoegde gezag in deze situatie met een streng beschermde diersoort. Nadat een wolf in gemeente Heusden tientallen schapen doodde, is binnen de provincie de discussie hoe om te gaan met wolven opgelaaid. Om meer voorbereid te zijn op zwervende wolven komt er daarom een platform voor overleg met bij wolvenschade betrokken partijen.

Schade melden
Om dit platform goed haar werk te kunnen laten doen en om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming, is het belangrijk dat bij vermoedelijke schade door een wolf aan landbouwhuisdieren snel contact opgenomen wordt met BIJ12 (uitvoeringsorganisatie voor de 12 provincie) via 085- 4862222. Aan de hand van de melding en toe te sturen foto’s wordt eerst bepaald of er nader sporenonderzoek, sectie van het kadaver en DNA-afname (moet binnen 24 uur na het contact) noodzakelijk is.

Meer informatie
De persberichten die door de provincie uitgegeven zijn over wolven, staan op https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/natuur-en-landschap.

Informatie over wolvenschade staat op de wolvenp​agina van BIJ12 https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/wolf/.

Als u vragen over wolven aan de gemeente Heeze-Leende wilt stellen, kunt u contact opnemen met Ron Lavrijsen via 040 224 1405 of r.lavrijsen@heeze-leende.nl

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug