Luister
muziek
13 juli 2020 - 17:00
Deel dit artikel:

IVN verzet zich tegen bomenkap bij centrumplan Leende

LEENDE - Het gebied rond de nieuwe MFA (multifunctionele accomodatie) wordt heringericht.

heeze-leende24
  / Redactie
Advertentie

Om het centrumplan Leende te realiseren moeten er volgens de ter inzage liggende omgevingsvergunning 49 bomen gekapt worden, waarvan er voor 18 een kapvergunning nodig is. Dit zijn er in de optiek van de IVN-werkgroep milieu- en landschapsbehoud niet alleen erg veel, kap is ook nog eens grotendeels onnodig. Daarom wordt een bezwaarschrift ingediend.

Vorig jaar heeft de gemeente de Bomenvisie 2017-2030 vastgesteld. Daarin staat: ‘Bomen worden duurzaam beschermd bij bouw- of herinrichtingswerkzaamheden’. Waarom heeft de gemeente het ontwerpbureau bij de opdrachtverstrekking hier niet op gewezen? Het uitgangspunt van bureau RA Infra BV lijkt te zijn geweest: alles kappen en het terrein herinrichten. Dat is niet in lijn met het vorig jaar vastgestelde Duurzaamheidsbeleid, waarin vergroening van de dorpskernen een van de ambities is. Volwassen bomen hebben een belangrijke functie in klimaatadaptatie en biodiversiteit, ook twee pijlers van het Duurzaamheidsbeleid. Grote bomen kunnen veel water opnemen en wateroverlast voorkomen. Ze bieden verkoeling tijdens zomerhitte.

De volwassen bomen bij de speelplaats wil men vervangen door knotwilgen, een onlogische keuze omdat deze weinig schaduw bieden voor de spelende kinderen. Over compensatie-herplant voor de overige te kappen bomen staat niets in de omgevingsvergunning.

De bomen die naast de geplande parkeerplaatsen staan, verhinderen de aanleg van voldoende parkeerplaatsen niet. Waarom deze op de kaplijst staan is een raadsel. Zijn bladval of risico op takbreuk misschien de reden? In de Bomenvisie staat dat dit geen valide redenen zijn om bomen te verwijderen. Maar, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

De IVN werkgroep roept de gemeente op het inrichtingsplan te laten aanpassen zodat de beuken en haagbeuken behouden kunnen blijven.

De vergunning met nummer OV20075 ligt ter inzage op het gemeentehuis. Er kan tot 22 juli een bezwaarschrift ingediend worden.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug