21 november 2020 - 07:00
Deel dit artikel:

Epic-Auctions uit Leende één van de snelste groeiers

HEEZE-LEENDE - Dit jaar organiseerde Het Financiële Dagblad voor de zeventiende keer de FD Gazellen: dé awards voor de snelst groeiende bedrijven van Nederland, een van de meest prestigieuze ondernemersprijzen van Nederland. In deze lijst staat Epic-Auctions uit Leende op een prachtige derde plaats in de top 100 van de snelst groeiende Nederlandse bedrijven van 2020 in zuid Nederland in de categorie kleine ondernemingen.

heeze-leende24 / Thijs Verleg

Het bedrijf is opgericht in 2013, heeft veertien vaste personeelsleden in dienst en kende een omzetgroei  van 221%. Er wordt geen gratis soep en worstenbrood meer uitgedeeld op het bedrijventerrein in Leende. Het Brabantse veilinghuis heeft vanwege de coronapandemie zijn kijkdagen voor te veilen machines — voor grondverzet, bouw, landbouw en transport — opgeschort. Wel kunnen potentiële kopers nu filmpjes van het rollend materieel bekijken. Zo krijgen ze vanachter hun computer toch een aardig beeld en hoeven ze niet noodzakelijkerwijs naar de locatie te komen. Die filmpjes zijn volgens directeur Frans Maas blijvertjes. Bezoeken kan alleen nog op afspraak.

Het nog jonge bedrijf, gestart in 2013, verwacht voor 2020 geen grote groei zoals in voorgaande jaren. Dat komt deels door de coronacrisis, maar ook door uitgestelde investeringen waaronder een tweede vestiging die iets later is gerealiseerd dan gepland. Dankzij de extra capaciteit wordt wel gemikt op een verdere expansie in de komende jaren. ''Zes jaar geleden hadden we vier veilingen per jaar met ieder 150 kavels, inmiddels is dat uitgegroeid naar zeven veilingen met gemiddeld ruim 1200 kavels die geveild worden'', zegt Cees Swaanen, accountmanager van Epic Auctions.

Ook Table du Sud uit Heeze staat in de lijst
Ook Table du Sud uit Heeze staat hoog genoteerd in de lijst. Zij staan op een prachtige zeventiende plek van Nederland en op een zeer verdienstelijke achtste plaats in de provincie. Table du Sud was eerder FD Gazelle in 2018 en 2019. De omzet in 2019 bedroeg € 5,7 miljoen, de omzetgroei in de periode 2017-2019 bedroeg maar liefst 279% en in 2019 werkten er 48 mensen. Inmiddels groeit het bedrijf hard door en wordt momenteel gebouwd aan de vierde hal met een bedrijfsrestaurant daarin.

Zo komt de top 100 tot stand
De top 100 wordt als volgt berekend: de 772 FD Gazellen van dit jaar worden gerangschikt op omzetgroei en krijgen afhankelijk van hun positie punten (de snelste groeier krijgt 772 punten, nummer twee 771 punten, etc.). Op dezelfde manier krijgen de bedrijven ook punten voor hun relatieve werknemersgroei en hun winstmarge.

Het aantal punten bij de omzetgroei tellen dit jaar voor 50% mee, bij personeelsgroei 25% en bij winstmarge ook 25%. Het totale puntenaantal bepaalt de eindrangschikking. Bij een gelijk aantal punten is de omzetgroei van doorslaggevend belang.

Sinds 2018 wordt de groei van werknemers en de winstgevendheid meegewogen naast de omzetgroei. Hierdoor krijgt de prijs een meer gebalanceerde basis. Eerdere winnaars van de top 100 waren vastgoedbelegger Credit Linked Beheer (2019), arbeidsbemiddelaar Werken in de Kempen (2018), diergeneesmiddelenhandelaar Kernfarm (2017) en aanbieder van beldiensten VoIPGrid (2016).

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug