STERKSEL - Met de sluiting van VIC Sterksel eindigt 50 jaar praktijkonderzoek. Voor onderzoek gaat Livestock Research vaker de boer op en zal de keten nauwer samenwerken. De locatie wordt gesloopt in het kader van de saneringsregeling.
De officiële sluiting was op 31 december en inmiddels hebben de laatste gespeende biggen het Varkens Innovatie Centrum (VIC) in Sterksel verlaten. Begin 2020 zag RE-N Technology nog af van een overname en werd het bedrijf ingeschreven voor de saneringsregeling. Met de sluiting komt er een eind aan de eigen onderzoek locaties van Wageningen Livestock Research voor de varkenshouderij en zetten onderzoekers volop in op samenwerking voor hun praktijkonderzoek. Want het einde van Sterksel betekent niet het einde van varkensonderzoek, benadrukt Gert van Duinkerken, manager Wageningen Livestock Research: “Er zijn veel andere vormen van onderzoek die we nu ook al toe passen zoals een toenemend gebruik van gegevens van praktijkbedrijven, waaronder data verzameld door middel van sensoren.”
Meer samenwerking
Een voorbeeld van recente samenwerking met varkenshouders is het onderzoek naar lange staarten; hier werken meerdere bedrijven aan mee. Ook binnen de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) werkt een aantal varkenshouders samen aan verschillende onderwerpen. In september startte KDV in samenwerking met Livestock Research een onderzoek naar verlichting in varkensstallen. Van Duinkerken verwacht vaker verzoeken uit te zetten bij bedrijven of ze willen meewerken aan specifieke onderwerpen. En de Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) zal op den duur samen met partners uit het bedrijfsleven varkenshouders zoeken om als onderzoekslocatie mee te werken. “Juist het verzamelen van data van meerdere praktijkbedrijven kan voor bepaalde onderzoeken belangrijk zijn. Waarom het ene bedrijf het bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid beter doet dan de ander”, legt directeur Alfred van Lenthe uit.
Bij onderzoeksvragen komt niet alleen samenwerking met primaire bedrijven ter sprake, maar ook met andere ketenpartijen. Wageningen Livestock Research bekijkt bijvoorbeeld de mogelijkheid om samen te werken met de faculteit diergeneeskunde in Utrecht, die beschikt immers over het varkensbedrijf De Tolakker. Alleen zijn de stallen van de Tolakker verouderd en onderzoekt de universiteit nu de mogelijkheden voor de bouw van een nieuwe stal. Ook daar spelen de kosten voor renovatie of nieuwbouw een belangrijke rol. Hierover wordt in de loop van volgend jaar meer duidelijk.
Samenwerking cruciaal
Zowel Van Duinkerken als Van Lenthe noemt samenwerking cruciaal. Een voorbeeld daarvan is de Holland Swine Group, ontstaan uit het Partnership Innovators van de Varkenshouderij (PIVV) waar 70 toeleveranciers van de varkenshouderij zich gebundeld hebben. De Holland Swine Group heeft als doel de innovatie- en exportactiviteiten te stimuleren door middel van betere samenwerking tussen toeleveranciers aan de varkenshouderij “Er is duidelijk een behoefte onder toeleveranciers om producten te laten onderzoeken. We werken aan een systeem waarin leden zich kunnen inschrijven om zo onderzoek te kunnen laten doen. Hoe dat uiteindelijk vorm gegeven moet worden, daar zijn we nog niet uit. Voor voerbedrijven is het lastig om andere onderzoeken zoals stalinrichting te doen omdat dat de voerproeven kan verstoren. Aan de andere kant kun je je ook afvragen of varkenshouders met de huidige gezondheidsstatussen veel bezoekers in de stal willen hebben”, vertelt Dick Kroot, voorzitter van de Holland Swine Group.
Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android