Luister
muziek
2 februari 2021 - 11:40
Deel dit artikel:

VIDEO | Kapotte mestzak bij Poort 43 in Sterksel met grote ravage tot gevolg

STERKSEL - Zondagmorgen 31 januari werd er bij Poort43 aan de Pastoor Thijssenlaan in Sterksel geconstateerd dat er een enorme mestzak van 4000m3 kapot was. De mest die in de zak zat is over een groot gedeelte van het terrein gedreven en heeft voor een enorme ravage gezorgd op het terrein. 

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
  • Beeld - Anonieme bron
Advertentie

De dijk van zand die rondom de mestzak lag is bezweken onder de druk van de mest waardoor de mest weg kon lopen. Tussen de verschillende grote silo's ligt normaliter grind maar dat is nu vermengd met de mest. Zondag overdag zijn tientallen mensen en machines druk in de weer geweest om de ravage op te ruimen en de schade zoveel mogelijk te beperken.

Omgevingsdienst zuidoost Brabant
Heeze-Leende24 belde met de omgevingsdienst zuidoost-Brabant over het voorval. ''We zijn door Poort43 op de hoogte gebracht van het voorval en zijn ter plaatse geweest. Het bedrijf ligt bij ons onder een vergrootglas en helaas is er weer iets voorgevallen aan de Pastoor Thijssenlaan 43. Ze zullen moeten onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe zij in de toekomst willen voorkomen dat dit nog eens kan gebeuren'', aldus een woordvoerder van de omgevingsdienst. Volgens de woordvoerder gaat het om duizenden kubieke meters mest die op het terrein ligt.

Volgens de omgevingsdienst moeten de mestzakken gekeurd zijn en de woordvoerder gaat er dan ook van uit dat dit het geval is. Er is nu één zak kapot maar er liggen er nog drie van dezelfde grootte. De omgevingsdienst wil dan ook graag weten hoe het kon gebeuren dat de zak kapot is gegaan en wat de status is van de andere drie zakken. Navraag bij enkele grote producenten van deze mestzakken laten weten dat het niet eerder in ons land is voorgekomen dat er zo'n grote mestzak kapot gaat. ''Het wil wel eens gebeuren met een kleine zak van 100 of 200 m3 die al wat jaren oud is maar ik heb nog nooit gehoord dat er zo'n grote zak kapot is gegaan.''

Poort 43 Sterksel
Poort43 laat weten: ''Het is erg vervelend dat het gebeurd is en daar kunnen we niets aan doen. Het ging om water met kali en wat stikstof. We hebben zoveel mogelijk terug in de zak gedaan en de rest dat vermengd is met grind zal bemonsterd worden en afgevoerd worden. De zakken zijn in april 2020 allemaal gekeurd en deze keuring blijft vijf jaar geldig. Voor alle zekerheid laten we de zakken nogmaals keuren en dat zal direct dinsdag 2 februari zijn'', aldus Toon Liebregts. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug