Luister
muziek
21 Februari 2021 12:30
Deel dit artikel:

Witte Nog....? De bakkersfamilie Van Engelen

LEENDE - Tot Corona spelbreker werd, vertelden de leden van team Witte nog… in samenspraak met de gasten, in De Huiskamer van de Zorgcoöperatie Leende, verhalen van vroeger. Verhalen die men beleefd had of had horen vertellen. Niet zozeer de historische feiten, maar de belevingsverhalen van de mensen. Foto’s, met name ook foto’s uit het archief van Wim Pompen, helpen om de verhalen op te halen. Het team Witte nog…. koos per maand een thema en verzamelde foto’s. De verhalen werden verteld en vastgelegd op de site van de Zorgcoöperatie Leende. Naar deze verhalen gaat de link die u op het einde van de tekst onder de foto ziet.

Het team Witte nog…? is blij met het initiatief van Heeze-Leende24 om een rubriek Witte nog….? te starten. Zij hopen dat u er kijk- en leesplezier aan zult beleven. Het team Witte nog….? bestaat uit: Toos van Lieshout, René Ebeling, Frans van Mierlo, Johan Bax, Erik van Asten, Erik Willems, Janus de Vocht en Cintha Bax. De foto met tekst heeft een link naar foto’s en verhalen die eerder over dit onderwerp zijn verteld in De Huiskamer. Het team Witte nog….? is geïnteresseerd in uw reacties en aanvullingen. Stuur die naar WittenogLeende@gmail.com.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

De bakkersfamilie Van Engelen
Hier nog een familieportret van omstreeks de eeuwwisseling met het gezin van bakker Antoon van Engelen. Hij was geboren in Leende op 12 januari 1844 en hij overleed op 1 mei 1922. Zijn vrouw Francisca van Bussel, ontbreekt op de foto omdat zij korte tijd daarvoor was overleden. Volgens de overlevering is de vader van deze Antoon onder het banier van Napoleon in Rusland geweest. Na een lange voetreis keerde hij in het vertrouwde Leende terug waar hij een café met bakkerij en gruttersbedrijf had. Zijn op de foto afgebeelde zoon zette de ambachtelijke traditie van zijn ondernemende vader voort. Zijn zoon Joseph (in Leende beter bekend als ‘Sjef van Toontjes 1879 – 1953), helemaal rechts op de foto, nam het familie ambacht op zijn beurt over. Thans is diens oudste zoon, Antoon van Engelen de beoefenaar van een wellicht enkele eeuwenoud familieberoep. Bij gelegenheid van de jaarlijkse halfvastenmarkt van Leende worden bij Van Engelen van oudsher de zogenaamde brokmoppen gebakken. Deze naar anijs smakende koekbrokken worden volgens een oud en geheim recept gebakken. Een recept dat misschien wel door d soldaat van Napoleon van zijn verre reis is meegebracht.

Over de persoon Antonius van Engelen (geb. 12-1-1844) uit Leende tweede van links, kunnen we nog het volgende vertellen:

Hij was het vierde kind uit een gezin van tien kinderen. Zijn ouders waren Adrianus van Engelen ( geb. 20-2-1808) en Catharina (Kaatje) Vromans ( geb. 5-9-1813); ze hadden een koperslagerij in Leende. De oudste in dat gezin, dochter Marianna, trouwde later met Josephus Simkens (‘de Kroon’), stamouders van de Leendse Simkensen. De tweede, zoon Adam (van Engelen dus), bleef ongehuwd en was de eigenaar/uitbater van Café Adam van Engelen (in 1922 bij de grote brand verloren gegaan, de Ster kwam er voor in de plaats). Het sterfjaar van Antonius. Later hebben zijn neef en nicht, Adam en Lien Simkens (kinderen van zus Marianne) de zaak gerund en zijn weer opgevolgd door de familie van Engelen. De derde was Johannes, later ook koperslager, wiens dochter trouwde met Josephus Beliën. Zij zijn de stamouders van de Leendse Beliëns. Antonius was dus nummer vier. De vijfde is Wilhelmus later getrouwd met Henrica van Asten uit Leende; zij kregen een dochter Theresia die trouwde met Franciscus van Engelen(geen familie) uit Chaam. Hun kinderen waren o.a. Riek (tante Riek) en Wim ( garage van Engelen).

Interessant is nog nummer 8: Gerardus, hij trouwde met Johanna Ras uit Budel en zij hadden de leerlooierij (kinderen: Lambert, Jos en Gerard en drie dochters; de dames). De broer van voornoemde Adrianus: Wilhelmus heeft twee zonen t.w. Laurens (later de bandfabrieken van Engelen/Evers in Heeze) en Hendrikus wiens zoon Wilhelmus de strohulzenfabriek in Leende begon.

Terug naar Antonius de bakker in Leende, getrouwd met Francisca van Bussel (overleed in het kraambed van het jongste kind Josephus op 41 jarige leeftijd); zij kregen 12 kinderen waarvan er zeven overleden in de eerste maande van hun leven.

Op de foto zien we v.l.n.r. Jans ( trouwde met Frans Groenen, bekend), bakker Antonius, Frans (later eigenaar van ‘de Ster’), Janus ( garagehouder in Sint Michielsgestel), Catharina (zuster Gonzala in het Binnenziekenhuis te Eindhoven) en Sjef, de opvolger-bakker. Deze laatste trouwde met Maria van Calker uit Oeffelt en zij kregen drie zonen: Toon, Piet en Frans. Toon en Piet gingen verder met de bakkerij en kruidenierswinkel, Frans vertrok naar Maarheeze. De zoon van Toon, Louis van Engelen vormde de de bakkerij om tot restaurant onder de naam De Scheuter. De kruidenierswinkel werd later toegevoegd. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie