Luister
muziek
16 april 2021 - 18:00
Deel dit artikel:

Verhuizing takelbedrijf Leende dichterbij dan ooit!

LEENDE - Vanaf 22 april ligt het voorontwerp bestemmingsplan voor de verhuizing van het takel- en bergingsbedrijf Sprankenis van de Valkenswaardseweg naar het Biesven ter inzage. Het heeft aardig wat voeten in de aarde gehad voordat deze mijlpaal werd bereikt. In maart vorig jaar werd een koopovereenkomst gesloten tussen de gemeente en de ondernemer voor de benodigde grond aan het Biesven en sindsdien leek het lange tijd stil. Maar niets is minder waar. “Er zijn veel onderzoeken en gesprekken nodig geweest om te komen waar we nu staan, maar we zijn dan ook erg blij dat het gelukt is om alles in elkaar te laten passen.” aldus wethouder Frank de Win.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

De wethouder doelt daarmee ongetwijfeld op een aantal ‘hobbels’ die genomen moesten worden. Zo was het aanvankelijk de bedoeling dat op de Valkenswaardseweg 4 huizen gebouwd zouden worden en dat het bedrijf aan het Biesven een bovenwoning zou krijgen, maar dat laatste bleek niet goed realiseerbaar vanwege het geluid van de naastgelegen A2. Daarom zijn de plannen aangepast en komen er drie in plaats van vier woningen bij aan de Valkenswaardseweg. De bestaande woning kan dan blijven staan. Een stedenbouwkundige toets, een parkeeronderzoek, een aangepast bestemmingsplan; het heeft de ondernemer al heel wat hoofdbrekens en euro’s gekost, maar het is volgens hem zelf “nu of nooit”. Ook de stikstofdepositie moest uitgerekend worden en tal van andere onderzoeken vonden en vinden plaats op beide locaties.

Vlakbij het terrein aan de Valkenswaardseweg werd onlangs vervuilde grond aangetroffen bij werkzaamheden van Brabant Water. Geen uitzondering volgens de aannemer, en de vervuiling is afgevoerd en aangevuld met schone grond. Op het terrein van het takelbedrijf zelf wordt ook verontreiniging verwacht die gesaneerd wordt voordat er gebouwd gaat worden. Eerdere bodemonderzoeken geven aan dat er geen reden is voor bezorgdheid omdat het slechts kleinere volumes grond betreft en het grondwater niet verontreinigd is.

Het voorontwerp bestemmingsplan, is een belangrijke stap voor Gerjo Sprankenis: “ik zie als geen ander in dat er voor mijn bedrijf geen toekomst ligt op de Valkenswaardseweg. Door goed samenwerken ligt er na ruim 15 jaar eindelijk een plan waar ik als bedrijf mee vooruit kan.”

Het kan hem allemaal niet snel genoeg gaan, maar hij zal geduld moeten hebben. Er bestaat nog een mogelijkheid dat er bezwaren komen en dan kan het lang duren. Wethouder de Win hoopt ook op een vlot verloop en dat het bestemmingsplan nog dit jaar in de gemeenteraad behandeld kan worden. “Het takel- en bergingsbedrijf is een mooie aanvulling op de ambulancepost en de brandweerkazerne op het Biesven, met een eigen uitrit vlakbij de A2. Aan de Valkenswaardseweg lossen we een knelpunt op en wordt het hele stuk omgezet naar een woonbestemming.” 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug