Luister
Live
23 april 2021 - 09:00
Deel dit artikel:

1500 fruitbomen gaan monden van Herenboeren-leden extra vullen

HEEZE-LEENDE - Op het terrein van Herenboeren De Groote Heide in Soerendonk worden de komende dagen 1500 appel- en perenbomen geplant. Over een aantal jaar kunnen de leden dus ook fruit in hun mandje verwachten.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg

Het is een nieuwe stap in de ontwikkeling van de Herenboeren in Cranendonck. Nu ze een jaar actief zijn, kunnen ze tevreden terugkijken op de afgelopen 365 dagen en werken ze aan de lange termijn, zo vertelt bestuurslid Marcel Rosbergen.

In totaal gaat het om 2000 bomen. Want tussen de appel- en perenbomen worden ook olijfbomen, wilgen en duindoornen geplant. “Dat zijn een soort van vogelafleiders”, vertelt Marcel. Om de moestuintjes heen komt ook nog klein fruit. Dat gaat om kruisbessen, rode bessen, honingbessen en frambozen. “Dat is om te voorkomen dat de vogels aan de appels en peren gaan zitten”, vertelt een van de boeren. “Ze prefereren de bessen. Die mogen dus opgegeten worden.” Op een ander gedeelte worden ook nog mini-kiwi’s geplant.

Helemaal zelfvoorzienend
Het is een aangename uitbreiding van het assortiment van de Herenboeren. De in totaal 370 leden ontvangen nu bijna-wekelijks een mandje vol groenten, maar nog geen fruit. Dat gaat over een aantal jaar wél zo zijn. Verwacht wordt dat dat binnen drie jaar mogelijk is. “Uiteindelijk wil je ernaartoe dat we helemaal zelfvoorzienend zijn. Dus dat je het hele jaar door groente en fruit, en het liefste ook vlees, krijgt”, zegt Marcel.

Afgelopen jaar ging dat goed. “Vanaf de start in april 2020 tot aan maart hebben we bijna elke week een uitlevering gehad aan de leden. Daarbij leverden we diverse soorten groentes, maar nog geen fruit.” En dus zijn de leden blij met de komst van de fruitbomen. “Mensen worden lid voor het totaalpakket. Dus groente, fruit, vlees en eieren. Het fruit is dus iets wat we nog misten.” De komst van vlees ligt op de plank, maar daar is nog een vergunning voor nodig.

Complimenten
De leden zijn blij, zo blijkt uit de onlinebijeenkomsten die ze hebben. “We krijgen unaniem complimenten”, zegt Marcel. “Het enige wat je graag meer zou willen, is een beetje community building, maar dat is door corona niet mogelijk. Wel komen leden hier regelmatig langs om een kijkje te nemen. Ze zijn heel betrokken.” Verwacht wordt dat dit jaar het maximumaantal van 500 leden nog behaald wordt.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug