Luister
muziek
5 mei 2021 - 12:30
Deel dit artikel:

Inloopfunctie Heeze-Leende

HEEZE-LEENDE - De inloopfunctie ggz is de meest laagdrempelige vorm van dagactiviteit. De inloopfunctie in de ggz is bedoeld voor inwoners met een (langdurige) psychosociale kwetsbaarheid, verslavingsproblematiek en maatschappelijke kwetsbaarheid en daarmee samenhangende beperkingen (zoals een beperkte sociale redzaamheid). De inloopfunctie is geen doel op zichzelf, maar een middel om de bezoekers te activeren. De inlopen bieden lotgenotencontact, begeleiding naar (informele) zorg, eenzaamheidspreventie en vroegtijdige signalering van problemen. 

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Ze fungeren vaak ook als maaltijdvoorziening. Voor veel bezoekers is de inloop een veilige haven en voor anderen is het een brug naar de maatschappij. De eerste groep heeft vooral behoefte aan laagdrempelig contact: een kopje koffie en een praatje maken. Door het contact met de aanwezige mede-inwoners, (activiteiten)begeleiders en vrijwilligers wordt het psychosociale welbevinden bewaakt en opschaling naar duurdere zorg (bijvoorbeeld een maatwerkvoorziening WMO of opname in een instelling) voorkomen. Er is aandacht voor lotgenoten contact en steun, ook buiten de inloop. 

De tweede groep kan door de geboden veiligheid opnieuw aansluiting vinden bij de samenleving. Het gaat hierbij dan ook vooral om de beschikbaarheidsfunctie. Dit betekent dat aan de deelnemers over het algemeen geen strikte eisen worden gesteld voor wat betreft deelname aan de inloop. Er is dan ook geen indicatie vereist voor deelname. Als deelnemers de wens uiten tot een actievere bijdrage, wordt dit gestimuleerd en aangemoedigd, zodat zij hun talenten kunnen ontwikkelen en aansluiting vinden in reguliere lokale initiatieven. Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of arbeidsleertrajecten. De inloop kan dan nog steeds een plek zijn waar ze op terug kunnen vallen en anderen kunnen ontmoeten. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug