Luister
muziek
7 mei 2021 - 16:45
Deel dit artikel:

Archeologisch onderzoek op nieuwbouwlocatie Sprankenis in Leende

LEENDE - Onlangs werd er wederom een stap gezet in het proces van de verhuizing van bergingsbedrijf Sprankenis van de Valkenswaardseweg naar het Biesven. Daar werd het vereiste archeologisch onderzoek uitgevoerd dat noodzakelijk is om te kunnen bouwen. Door middel van het graven van diverse proefsleuven op de nieuwbouwlocatie tot wel een meter diep moest duidelijk worden of er geen oudheden op deze locatie verborgen waren. ''We gaan tot ongeveer een meter diep. We stuiten dan op de gele zandlaag die ongeveer 15000 jaar geleden hier is afgezet'', aldus een onderzoeker ter plaatse. Voor zover bekend zijn er geen bijzonderheden gemeld over vondsten uit het verre verleden.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Vervuilde grond
Al geruime tijd is er veel te doen over de vervuilde grond op de Valkenswaardseweg waar Sprankenis momenteel gevestigd is. Heeze-leende24 stelde enkele vragen aan de gemeente Heeze-Leende over deze vervuilde grond. Uit de antwoorden van de gemeente werd bijvoorbeeld duidelijk dat de vervuiling volgens onderzoeken van de gemeente uit 2015 en 2021 zich niet uitstrekken tot buiten het perceel. Grondeigenaren draaien op voor de saneringskosten, tenzij duidelijk is dat de vervuiling veroorzaakt is door een ander. Het staat niet vast dat Sprankenis de veroorzaker is en er is momenteel ook geen noodzaak om de bodem te saneren. In de huidige situatie ligt deze onder de verharding. Indien er een reconstructie plaatsvindt en er moet in de verontreiniging gewerkt worden, dan zal deze gesaneerd moeten worden. Dit staat echter niet in de planning. Het is daarom niet nodig om nader onderzoek te doen naar de verontreiniging en waar deze vanaf komt.

Onlangs werd de waterleiding op de Valkenswaardseweg vervangen en moest er gewerkt worden in de vervuilde grond. Hoewel de gemeente Heeze-Leende grondeigenaar is, heeft Brabant water zorggedragen voor het afvoeren van de vervuilde grond en deze kosten ook voor haar rekening genomen.

Het voorontwerp bestemmingsplan ligt al sinds 22 april ter inzage. Wethouder de Win hoopt dat nog dit jaar het plan behandeld kan worden in de gemeentraad.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug