Luister
muziek
16 mei 2021 - 13:00
Deel dit artikel:

Witte nog…? Motorport in Leende

LEENDE – Witte nog….Leende? Tot Corona spelbreker werd, vertelden de leden van team Witte nog… in samenspraak met de gasten, in De Huiskamer van de Zorgcoöperatie Leende, verhalen van vroeger. We hopen deze draad weer zo snel mogelijk op te pakken. Het gaat over verhalen die men beleefd had of had horen vertellen. Niet zozeer de historische feiten, maar de belevingsverhalen van de mensen. Foto’s, met name ook foto’s uit het archief van Wim Pompen, helpen om de verhalen op te halen. Het team Witte nog…. koos per maand een thema en verzamelde foto’s. De verhalen werden verteld en vastgelegd op de site van de Zorgcoöperatie Leende.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

''Wij zijn blij dat de redactie van Heeze-Leende24 ons nu de ruimte geeft om elke maand een foto met bijpassend verhaal te mogen plaatsen.
Als u lezer hierover meer te vertellen hebt, omdat ze bijvoorbeeld bepaalde personen herkent, of er ook nog een foto van hebt, dan nodigen wij u graag uit om uw informatie aan ons door te geven. Graag de informatie, of foto’s sturen naar wittenogleende@gmail.com. Wij horen graag van u. Het team Witte nog…. bestaat uit: Toos van Lieshout, René Ebeling, Erik van Asten, Frans van Mierlo, Janus de Vocht, Johan Bax, Erik Willems en Cintha Bax.'' 

Leende kende vroeger zijn eigen motorcross en samen met Soerendonk zijn eigen TT. Dat Leende jarenlang in de ban van de motorsport was, kwam vooral door toedoen van dorpsgenoot Frans Baudoin. Meteen na WO-II werd hij vrijwilligerordonnans bij de geallieerden. Vervolgens begon hij een bromfiets- en motorenhandeltje in het voormalige sigarenfabriekje van zijn vader, achter hun café (later Tony’s Poolcafé). De technisch handige dorpsgenoot Pierre Weekers had er hobby in om hem te helpen bij het sleutelen. Algauw ging Frans Baudoin – via motorclub Valkenswaard – onder licentienummer H29 aan crosswedstrijden in binnen- en buitenland meedoen: o.a. in België, Frankrijk en Scandinavië. Frans werd Nederlands kampioen 500 cc. in 1951 op BSA en in 1954 op Matchless.

Handig profiterend van zijn populariteit startte hij in Eindhoven een in een motorenzaak, met Weekers als employé. Later werd Baudoin succesvol autodealer, eerst DAF, daarna Toyota. Een andere werknemer was Ad Verhoeven, ook uit Leende. Ad volgde de sportbandensporen van zijn werkgever en mocht in 1961 op uitnodiging met enkele vaderlandse collega’s meedoen aan crosswedstrijden in Leningrad en Riga, dus achter het toen nog bestaande ‘ijzeren gordijn ‘. Het uitstapje duurde ruim twee weken. Er waren wedstrijden bij met ongeveer 300 duizend toeschouwers. De crosskoorts leidde tot de oprichting van motorcrossclub De Koekoek, naar het geaccidenteerde oefenterrein aan de weg Leende-Sterksel. Het terrein was eigendom van de gemeente Leende en lag in de gemeente Maarheeze. Frits van Lieshout en Theo Vos waren de gangmakers. Omwonenden maakten op den duur bezwaren wegens geluidoverlast. Door het natuurterrein te ‘vierendelen’ en elk deel aan een andere eigenaar te verkopen viel de finishvlag.

Ook werden de ‘Historische TT Motorraces van Soerendonk’ georganiseerd. TT motorraces werden in vroeger tijden gehouden in Soerendonk en Leenderstrijp . Van 1967 t/m 1971 in Soerendonk en van 1972 t/m 1973 op de Strijperdijk tussen Soerendonk en Leenderstrijp.
Het parcours was: Strijperstraat, rechtsaf (bij de camping), rechtsaf naar de Groenstraat, dan via de Paaldijk weer naar de Strijperdijk.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug