Luister
muziek
18 mei 2021 - 07:00
Deel dit artikel:

Arno van de Vorst maakt hoogwaardig schaalmodel gazellefiets

HEEZE - Er beginnen enkele druppels te vallen als ik, ietwat na half 3, mijn fiets parkeer voor huize van de Vorst. Met één blik in de voortuin valt me al gelijk op dat Arno een aardige hand van klussen heeft gezien de bijzonder creatieve kunstwerken. Daar blijft het niet bij, want binnen vertelt de rustige Heezenaar vol trots hoe hij al zijn hele leven klust en knutselt. Onlangs maakte hij handmatig een perfecte replica van een gazellefiets, op schaalniveau. ‘Puur uit passie voor het vak’

heeze-leende24
  / Lennard Vader
Advertentie

Zijn nieuwe pronkstuk, verguld in een gouden kleur, bestaat uit meer dan 120 onderdelen. Van de handremaansluiting tot het ventieltje: Alles aan de fiets is tot in de puntjes uitgewerkt en is haast onmogelijk te betrappen op een imperfectie. Dat gaat niet zomaar, zo vertelt Arno dat het proces wekenlange toewijding en geduld vergt: “Het schetsen moet heel precies gebeuren en het bouwen vraagt al gauw een uur of vijf per dag, en dat dan voor een paar maanden. Gelukkig is dat voor mij alleen maar motivatie om vroeg met mijn dag te beginnen!”

Arno is gediplomeerd in fietsen-en bromfietsen en heeft 35 jaar voor Ligtvoet Makelaardij gewerkt en in de tussentijd (een zesjarige periode) ook zijn eigen fietsenwinkel gehad in Geldrop. Hij stond bekend als manusje-van-alles maar hielt zich daar vooral bezig met rolstoelen en was gespecialiseerd in mechanica, ook ontwierp hij de eerste elektrische fiets in Nederland. Daar stopte het niet: Na zijn pensioen is hij door blijven klussen en dat is wat hij tot op de dag van vandaag nog het allerliefste doet in zijn eigen werkplaats en kantoor (foto). Beide ruimtes zijn bijzonder goed geordend, wat aansluit op Arno’s oog voor detail, iets wat ook terug te zien is in zijn (altijd) handmatige schetsen.

Waar bijvoorbeeld schilders, tekenaars of schrijvers iets heel makkelijk vanuit hun gedachten op papier kunnen zetten, is dat voor Arno niet anders. “Dat gaat gevoelsmatig. Neem nou de gazellefiets: Ik zag het model staan en dacht meteen: ‘Hé, dat ga ik doen. Toen ik kinderen – en een kleinkind – kreeg, maakte ik met alle liefde elke skelter of wat dan ook voor ze”, vertelt hij. “Nu gebeurt dat nog steeds, met kinderen uit de buurt. Zij bellen soms ook aan of even binnen te kijken, en dan gaan ze weg met spullen om zelf aan het knutselen te gaan. Dat vind ik prachtig.’ Het hart op de juiste plek!

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug