Luister
Live
18 juni 2021 - 09:00
Deel dit artikel:

COLUMN | De langste dag

STERKSEL - De maand juni wordt ook wel zomermaand genoemd. Best vreemd omdat de astronomische zomer begint rond 21 juni en dus het grootste deel van de maand, astronomisch gezien, nog tot de lente behoort. Daarnaast ligt de gemiddelde temperatuur in juni doorgaans iets lager dan in de twee erop volgende zomermaanden, juli en augustus. De gemiddelde duur van de dag is in juni het langst van alle maanden. Op 21 juni hebben we de spreekwoordelijke langste dag, ook wel de zomerzonnewende. Na deze dag worden de dagen alweer korter (qua maan opkomst en zonsondergang dan) om rond 21 december de kortste dag te hebben bereikt.

heeze-leende24 / Thijs Verleg

Met enige vertraging is dit voorjaar het groeiseizoen voor de planten volop van start gegaan en zeker in de maand juni is de groeikracht enorm. Je kunt elke dag wel weer veranderingen waarnemen. Vooral bij hagen of andere snoeivormen is de groei goed zichtbaar.

De groeikracht neemt echter vanaf de langste dag weer af. Er zit uiteraard nog wel groei in uw planten, maar deze is al veel minder sterk dan aan het begin van het tuinseizoen.

De langste dag is daarom een belangrijke dag voor ons. Vanaf dat moment beginnen wij met het snoeien van onder andere hagen en leibomen. Zeer nauwkeurig werk waarmee het aangezicht van de tuin wordt gemaakt. Ben daarom voorzichtig om ondoordacht zelf aan de slag te gaan met het in vorm brengen van uw hagen en leibomen. Een fout is zo gemaakt en áls uw knipwerk al te corrigeren is, duurt het vaak jaren voordat u het gewenste resultaat heeft bereikt.

Wat zéker zo belangrijk is en wat veel minder handigheid vergt, is het verwijderen van uitgebloeide bloemen. Door het verwijderen van deze bloemen of snoei van vaste planten kunt u extra bloei stimuleren zodat u nog langer van uw tuin kunt genieten in de volgende maanden.

Nu het er steeds meer op lijkt dat we onze zo gemiste vrijheden terug aan het krijgen zijn, trekken we er weer massaal op uit. Toch moedig ik u ook vooral aan om thuis, al dan niet met vrienden, te genieten van uw eigen tuin in een van de mooiste periodes in van het jaar.

De zwoele avonden, de enorme variaties van vogels, vlinders en andere insecten. Nooit saai! En als u dat anders ervaart wordt het tijd om mij uit te nodigen zodat we samen aan de slag gaan met úw droomplek! Ik wens u veel genot toe, pluk de dag en tot de 21ste juni kan dan vanaf vandaag nog elke dag een beetje meer.

Jan 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug