Luister
Live
19 juli 2021 - 10:00
Deel dit artikel:

COLUMN | Water....

STERKSEL - Noodweer teistert Nederland. In sommige plaatsen in Zuid-Limburg is ruim 180 mm water gevallen in slechts enkele dagen. Dat is 180 liter water per vierkante meter! Hier is zelfs onze uitstekende infrastructuur niet op ingesteld. Het is verschrikkelijk om te zien hoe het water huizen etc. binnen dringt en hier veel schade en leed veroorzaakt.

Met enorme verbazing aanschouw ik de vernietigende kracht van het water, dat alles wat het tegenkomt wegvaagt om zich zo een weg te banen.
In de aanleg van tuinen is water een belangrijk element. Door aangepaste regelgeving is het lozen van (regen) water op het riool in steeds meer gemeenten niet meer toegestaan. Dit betekent dat de klant zelf een oplossing moet bedenken om het water op zijn eigen terrein te bergen.

Dit kan door de aanleg van een WADI. Dit is een infiltratievoorziening om water op natuurlijke wijze te laten wegzakken in de tuin. Ook het verminderen van verhardingen in de tuin of deze vooral waterdoorlatend aan te leggen, draagt bij aan het infiltrerend vermogen
van de tuin. Naast de afvoer van overtollig water is ook de aanvoer van water in droge periode essentieel om een gezonde tuin te houden.
Steeds meer tuinen worden voorzien van geautomatiseerde beregeningsinstallaties. Gemak dient namelijk de mens. Echter er zit ook een enorm nadeel aan deze installaties.

Doordat alles automatisch gaat wordt er vaak VEEL teveel water gegeven. Hoe vaak ik de beregening in tuinen aan zie staan terwijl het volop regent of net geregend heeft…Ook constateer ik vaak dat er elke dag een beetje beregend wordt. Dit is niet alleen onnodig maar ook erg onverstandig. Het maakt bomen, planten en gazon erg lui. Door elke dag een beetje water te geven stimuleer je namelijk een oppervlakkige groei van wortels. Door af en toe (vaak is 1 keer per 2 weken voldoende) flink water te geven worden ondergrondse buffers aangevuld en moet beplanting meer moeite doen om daar te komen.

Als u gaat beregenen doe dat dan vooral ’s avonds of in de vroege ochtend. Gebruik regenwater (indien mogelijk) dit is het allerbeste water om mee te beregenen. Als u dit opvangt in een ondergrondse tank snijdt het mes ook nog eens aan 2 kanten. Naast de beregening gebruiken we water ook omdat dit altijd sfeer brengt (vijvers, fonteinen, watertafels) maar ook om in te recreëren in de vorm van zwembaden en zwemvijvers.
Ik wens iedereen een fijne vakantie toe en hoop dat we het water vooral opzoeken om af te koelen.

Jan  

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug