Luister
Live
13 oktober 2021 - 13:00
Deel dit artikel:

Bezoek aan de bibliotheek van Kasteel Heeze

HEEZE - Voor de ware boekenliefhebber en of kasteelliefhebber organiseert Kasteel Heeze, in samenwerking met Bibliotheek Dommeldal en de stichting vrienden van de Bibliotheek Heeze-Leende, opnieuw twee maal een bijzondere lezing over de kasteelbibliotheek van Kasteel Heeze. Met natuurlijk daarna een bezoek aan die bibliotheek.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg

Dol op boeken, Kastelen of Bibliotheken?
Reserveer dan één van deze data: zondag 10 of 17 oktober om 11.00 uur.
Op die dagen vertelt Guus Braun uit Heeze, archivaris en rondleider op Kasteel Heeze, over de geschiedenis van de kasteelbibliotheek en over de bijzondere boeken uit deze collectie. Speciaal voor de bezoekers van deze lezingen, gaat daarna de kasteelbibliotheek open.

Kasteel Heeze
Sinds het begin van de 19e eeuw heeft Kasteel Heeze een bibliotheek. Opgezet door de toenmalige kasteelheer Jan Diederik baron van Tuyll van Serooskerken (1773-1834) en zijn vrouw Johanna Catharina van Westreenen (1776-1862).

In verschillende boekenkasten staan ca. 2000 boeken over allerlei onderwerpen. Er zijn een aantal bijzondere exemplaren bij. Niet alleen de twee statenbijbels uit 1728 zijn zeer zeldzaam, maar ook boeken uit 1730 en 1770, vol met prachtige gravures van alle kastelen in het Hertogdom Brabant. Héél zeldzaam is het boek uit 1758, van Johann Knoop, over Pomologie, de leer van het fruit en de fruitsoorten. Knoop was de tuinman van Marie Louise van Hessen Kassel. Hij beschreef en tekende de “beste zoorten van appels en peeren”.

Het oudste boek in de bibliotheek dateert uit 1580.

In de kasten staan ook veel boekwerken uit de 18e eeuw, maar de meeste boeken zijn toch uit de 19e eeuw. In die tijd spraken de mensen uit de hoogste klassen Frans en lazen ze Franse romans. Een gedeelte van de boeken uit de Bibliotheek is dan ook Franstalig. En dankzij de prachtige illustraties zeer het bekijken waard.

In 1963 is de kasteelbibliotheek opnieuw ingericht. Met moderne open kasten en vitrines, waarin ook nog prachtige poppen te zien zijn die ooit deel uitmaakten van een zgn. Napolitaanse kerstgroep.
Bezoek na aanmelding

De lezing inclusief bezoek duurt ongeveer anderhalf uur. Vanwege het beperkt aantal plaatsen (10 p) kan alléén online aangemeld worden. Dus wees er snel bij, via bibliotheekdommeldal.nl, klik op Agenda & Kaartjes. De toegang is € 10,00 (inclusief koffie/thee). U krijgt een bevestiging van uw aanmelding.

Nog een tip: neem een trui of vest mee, want de ruimtes zijn niet verwarmd!

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug