Luister
muziek
27 november 2021 - 07:00
Deel dit artikel:

5 jubilarissen bij de Jong Schut van Lind

LEENDE - 25 november is sinds jaar en dag een belangrijke dag voor het St. Catharina en St. Barbaragilde te Leende. Het is namelijk op die dag Catharinadag, de viering van de heilige Catharina van Alexandrië. Zij is een van de twee patronessen van het gilde. In vroeger tijden was het dan ook binnen het gilde gebruikelijk om op deze dag te teren. Dat hield in dat het gilde dan zijn feestavond hield.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Tegenwoordig wordt niet meer op de dag zelf, maar op de dichtstbijzijnde zaterdag gevierd.

In 2020 kon deze feestavond helaas niet plaats vinden. Wat voor het gilde ontzettend jammer was. Zeker met het feit dat ze toen twee jubilarissen in haar midden had die 40 en 50 jaar lid waren van het gilde. Er zat niets anders op om de viering van deze mijlpalen dan maar een jaar door te schuiven.

Richting het einde van dit jaar kwam de teeravond van het gilde weer in zicht. Met de twee jubilarissen van het vorige jaar en de nieuwe jubilarissen bracht dit het totaal op maar liefst vijf jubilarissen. Bestaande uit een 40 jaar lid, twee 50 jaar leden en twee welke maar liefst 65 jaar lid zijn van het gilde.

Vanwege de opnieuw aangescherpte maatregelen werd het ook dit jaar helaas niet mogelijk voor het gilde om haar teeravond te kunnen houden. Dit was toch echt wel een domper. Gezocht werd naar een mogelijkheid om toch de vijf jubilarissen in het zonnetje te kunnen zetten. Hiervoor werd onlangs in de St. Petrus Bandenkerk te Leende een speciale eucharistieviering gehouden waarbij alle jubilarissen werden gehuldigd.

Tijdens de viering werd er door pastoor van Meijl stil gestaan bij dit bijzondere moment. Aan het einde van de viering werden de jubilarissen een voor een door de Regerend Deken Erik van Happen naar voren gehaald voor een toespraak en hun welverdiende onderscheiding. Deze werden door de Kringvoorzitter van Kring Kempenland, de heer Roeland van Hoof uitgereikt.

De jubilarissen van het Gilde St. Catharina en St. Barbara te Leende waren als eerste Anton van Mierlo. Hij was op 19 jarige leeftijd in 1980 lid geworden van het gilde. Hij begon als vendelier, maar werd al vrij snel daarna de nieuwe kapitein van het gilde. Deze rol heeft hij maar liefst 33 jaar met glans vervult. Voor zijn 40 jaar lidmaatschap, waarvan meer dan 25 jaar bij het bestuur, werd Anton onderscheiden met een gouden onderscheiding.

De volgende die naar voren mocht komen was Harrie van Meijl. Hij was in 1970 als 19 jarige lid geworden van het gilde. Ook hij werd vendelier, een vendelier bij uitstek. In 1988 werd hij Vaandrig van gilde, welke functie hij maar liefst 31 jaar vervult heeft. Voor zijn 50 jaar lidmaatschap werd Harrie onderscheiden met een gouden onderscheiding.

Als derde viel de eer te beurt aan Sjef van Galen om naar voren te komen. In 1971 was Sjef op 19 jarige leeftijd lid geworden van het gilde. Hij was jarenlang actief als tamboer, later als fotograaf en cameraman van het gilde en als lid van de schietcommissie. Voor zijn 50 jaar lidmaatschap werd Sjef onderscheiden met een gouden onderscheiding.

Hierna was het de beurt aan Gerrit van Happen om naar voren te komen. Gerrit was in 1956 lid geworden van het gilde. Hij was toen 23 jaar. Ook Gerrit begon als vendelier, maar werd later eerst Deken Schrijver van het gilde om daarna in 1980 Regerend Deken te worden. Als Ere Regerend Deken kreeg Gerrit voor zijn 65 jaar lidmaatschap de gouden rozet uitgerekt. Daarnaast werd hem namens alle gildebroeders en -zusters een zilveren draagschild aangeboden.

Als laatste mocht nu Tiny van Meijl naar voren komen. Tiny is een gildebroeder van het eerste uur. Als menneke liep hij in 1952 al rond bij het gilde. Na een aantal jaren van een slapende periode was het onder andere zijn vader Driek die voor de heropleving van het gilde zorgde. In 1956 werd hij als 18 jarige lid van het gilde. Tiny was actief als tamboer, maar ook in het opleiden van de vele tamboers die volgden. Ook was hij altijd actief met de oud ijzeractie en de vele andere werkzaamheden. Voor zijn 65 jaar lidmaatschap werd ook Tiny onderscheiden met een gouden rozet en werd hem namens alle gildebroeders en -zusters een zilveren draagschild aangeboden.

Namens alle gildebroeders en gildezusters, familie, vrienden en alle andere betrokkenen hierbij een hartelijke felicitatie aan alle jubilarissen voor de mijlpalen binnen het gilde. Helaas nu geen feestavond, maar wanneer het weer mogelijk is zal dat niet lang op zich laten wachten.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug