Luister
muziek
8 december 2021 - 16:07
Deel dit artikel:

Kloostervelden winnaar Brabantse Stijlprijs 2021!

STERKSEL - Kloostervelden is op woensdag 8 december uitgeroepen als winnaar van de Brabantse Stijlprijs 2021. Het was een moeilijke keuze voor de jury maar vooral het behoud van erfgoed, omgekeerde integratie en het verbinden van mens en natuur heeft de jury doen besluiten om Kloostervelden als winnaar van de Brabantse Stijlprijs 2021 uit te roepen. Van de 30 bijzondere woonprojecten die zich hadden aangemeld was Kloostervelden één van de vijf finalisten en lieten in de finale Gezinshuis El Noor in Breda, De Lindehoeve in Tilburg, het NRE-terrein in Eindhoven en Bewust Wonen Werken Boschveld in 's Hertogenbosch achter zich. Ambassadeur Hilke Huysinga nam de prijs namens Kloostervelden in ontvangst van gedeputeerde Ronnes. De prijs is een kunstwerk wat het samenzijn symboliseert in zowel vorm al uitstraling. Binnenkort is het kunstwerk te zien op Kloostervelden. 

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

De publieksprijs is gewonnen door Gezinshuis El Noor, Kloostervelden werd als tweede door het publiek gekozen. 

“Doorzettingsvermogen, de kracht van samenwerken, innovatie, lef, passie en ontwerpkracht: er is één project waarin dit volgens de jury optimaal samenkomt”, aldus gedeputeerde Ronnes over de winnaar. “Een project met oog voor zowel de grote ruimtelijke samenhang als voor het kleinste detail. Waar gedreven mensen elkaar jarenlang hebben vastgehouden om het samen voor elkaar te krijgen. Waar vanuit waarden van het verleden een nieuwe woongemeenschap is ontstaan, een écht thuis voor iedereen.”

De Stijlprijs wordt georganiseerd door de provincie Noord-Brabant om bijzondere Brabantse initiatieven onder de aandacht te brengen. In 2021 draait het allemaal om nieuwe en originele vormen van wonen die net even anders zijn en die inspelen op de behoeften van deze tijd. Vandaar het thema ‘Een thuis voor iedereen’.

Omgekeerde integratie
In de afgelopen jaren is het voormalige instellingsterrein in Sterksel getransformeerd tot de wijk Kloostervelden, waar 176 mensen met een ernstige beperking samen met 450 nieuwe bewoners een open, inclusieve gemeenschap vormen. Rondom het oude Kloostergebouw zijn (zorg)woningen gebouwd, zijn dagbesteding, horeca en recreatie geïntegreerd en zijn wandel- en fietspaden aangelegd. Het proces van ‘omgekeerde integratie’ is vormgegeven in deze nieuwe wijk, waar kleine dingen ertoe doen. De cliënten van Kempenhaeghe zien buren hun hond uitlaten of kinderen in de wijk spelen. Iedereen is welkom in het restaurant, de wijkboerderij, speeltuin en ook de beleefroute is een absolute aanrader. Op deze manier worden ontmoetingen optimaal gefaciliteerd. Dus als u nog een bestemming zoekt voor zondagmiddag, ga dan naar Kloostervelden en laat u overtuigen waarom Kloostervelden de Stijlprijs moet krijgen.

Verbinden
Algemeen Directeur Stefan Swinkels van CRA Vastgoed: “Al ruim acht jaar werken we nauw samen met zorgorganisatie Kempenhaeghe aan een ontwikkeling die in alle opzichten uniek is. Uniek omdat we rond het historisch kloostercomplex Providentia gezamenlijk gebouwd hebben aan een uniek stukje samenleving midden in de natuur. Maar ook uniek omdat we al zo lang met zoveel verschillende samenwerkingspartijen en belangengroepen de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Door de gebruikers centraal te stellen kunnen we een bijdrage leveren aan een duurzame en prettige leefomgeving.”

Directeur Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe Antwan van Ooijen: “De integratie in de wijk is goed gelukt door met elkaar een levendige omgeving te realiseren voor zowel de oorspronkelijke Kempenhaeghe bewoners als de nieuwe buren. Saamhorigheid en inclusiviteit zijn hierin belangrijke pijlers. Elke woonwijk blijft zich ontwikkelen, daarvoor zal Kempenhaeghe volop aandacht blijven houden voor de interactie tussen alle wijkbewoners en medewerkers, groeiend en passend bij de tijdgeest en toekomst van Kloostervelden. Samen met stakeholders zullen we het karakter van de wijk bewaken en voeling houden met wat er in de wijk gebeurt. Verbinden staat hierin steeds centraal.”

Wethouder Frank de Win van de gemeente Heeze-Leende: “Kloostervelden is een wijk van de kleine kern Sterksel. Waar het instellingenterrein voorheen grotendeels met een hek afgesloten was van Sterksel, is Kloostervelden nu juist met Sterksel verbonden. De bewoners van Kloostervelden doen boodschappen in de dorpswinkel en hun kinderen gaan naar de dorpsschool, wat bijdraagt aan het behoud van deze voorzieningen. En door het openstellen van zorgvoorzieningen op Kloostervelden heeft Sterksel er zelfs veel voorzieningen bijgekregen.”

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug