Luister
muziek
16 januari 2022 - 16:00
Deel dit artikel:

Stem op kasteel Heeze voor het allermooiste kasteel van Nederland

HEEZE - Stoere gebouwen zijn het, kastelen. Met dikke muren, kloeke torens en kantelen rijzen ze op uit het landschap. Vaak omringd door luisterrijke tuinen en parken met bijzondere bouwsels zoals een ijskelder, duiventoren, schelpengrot of doolhof. De ophaalburg over de slotgracht is de poort naar de mooiste verhalen over excentrieke bewoners, glorietijden en verval. Nederland telt nog ongeveer 550 kastelen en meer dan 50 daarvan kun je bezoeken. Stemmen kan ook op kasteel Heeze via de site van de ANWB.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Wat is de onstaansgeschiedenis van het kasteel?
Kastelen zijn versterkte bouwwerken die in de middeleeuwen werden gebouwd. Verdedigingswerken waar de adellijke bewoners zich veilig terug konden trekken in nood. De meeste kastelen werden gebouwd in het noorden en oosten van ons land. In Groningen praten ze ook wel over borgen, in Friesland over staten of stinsen en in Overijssel en Drenthe noemen ze het havezaten. Extra versterkte kastelen worden ook wel burcht of slot genoemd.

Na de middeleeuwen (en de opkomst van het buskruit) werden veel kastelen verbouwd tot buitenplaats omdat de verdedigingsfunctie was verdwenen. De buitenplaatsen die in Utrecht, Holland en Zeeland het landschap sieren (bijvoorbeeld langs de Vecht of de Utrechtse Heuvelrug) hebben een andere ontstaansgeschiedenis. Ze werden in de 17e en 18e eeuw gebouwd door rijke burgers die een fijn buitenhuis wilden om de stad te ontvluchten. Hoewel deze huizen lijken op kastelen, hadden ze geen enkele verdedigingsfunctie. Deze buitenplaatsen doen, hoe mooi ook, niet mee aan de verkiezing Allermooiste kasteel van Nederland.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie