Luister
Live
24 januari 2022 - 10:00
Deel dit artikel:

Waardoor gebeuren veel auto-ongelukken?

Er zijn veel oorzaken van auto-ongelukken. Sommige komen echter vaker voor dan andere. Als je letsel of materiële schade hebt opgelopen bij een auto-ongeluk, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak van je ongeval is, zodat je dit kunt gebruiken om een ​​maximale vergoeding te krijgen. Elk type auto-ongeluk is anders en vereist een ander soort onderzoek. In dit artikel vind je desondanks een paar van de oorzaken van ongevallen op de weg die veel voorkomen. Het zou overigens ook een combinatie kunnen zijn van diverse factoren waardoor een auto-ongeluk gebeurd is.

heeze-leende24 / Thijs Verleg

Slecht weer

Vaak spelen door het weer beïnvloede wegomstandigheden een belangrijke rol bij het veroorzaken van ongevallen met motorvoertuigen. Het is zelfs een van de belangrijkste oorzaken van auto-ongelukken. Wanneer slecht weer een auto-ongeluk veroorzaakt, vraag je je misschien af ​​hoe je een claim kunt indienen. Hoewel je geen rechtszaak kunt aanspannen tegen Moeder Natuur, is de bestuurder die bijvoorbeeld in dichte mist achterop iemand rijdt toch verantwoordelijk voor het ongeval. Hierbij kun je dan van je WA verzekering gebruik maken. Alle chauffeurs moeten extra voorzichtig zijn bij het rijden bij slecht weer om ongelukken te voorkomen.

Afgeleid rijden

De statistieken over afgeleid autorijden zijn alarmerend, vooral omdat afgeleid autorijden in de meeste situaties bijna volledig te voorkomen is. Experts beschouwen afgeleid rijden dan ook als een groot probleem voor de volksgezondheid. Afgeleid rijden leidt tot een kortere reactietijd, het onvermogen om een ​​voertuig op de rijstrook te houden en rampzalige ongevallen met ernstig letsel en de dood tot gevolg. Elke keer dat een bestuurder achter het stuur naar een mobiele telefoon kijkt, lopen we allemaal risico. Helaas heeft het gebruik van mobiele telefoons en GPS-technologie in voertuigen het aantal auto-ongelukken veroorzaakt door afgeleid rijden toegenomen. Doe dit dus niet!

Verkeerde afslagen

Bochten zijn een van de meest voorkomende oorzaken van ongevallen met motorvoertuigen op Nederlandse wegen. Linkse bochten zijn meestal de meest voorkomende daarvan, gevolgd door bochten naar rechts en vervolgens U-bochten. Deze ongevallen doen zich het vaakst voor op kruispunten, maar ook bij het oversteken van een rijstrook van tegemoetkomend verkeer, zoals linksaf slaan op een parkeerterrein van een winkelcentrum. Het risico op ongevallen met verkeerde afslag neemt toe wanneer bestuurders de richtingaanwijzers niet gebruiken of in slechte weersomstandigheden rijden. Ongevallen met een bocht naar links kunnen bijzonder dodelijke situaties opleveren, vooral wanneer het gaat om botsingen tussen een auto en een motor.

Onder invloed

Bijna 40 jaar geleden trok Mothers Against Drunk Driving (MADD) de aandacht van de Verenigde Staten over de kwestie van rijden onder invloed als een moordenaar op de Amerikaanse wegen. In de decennia daarna hebben de publieke belangenbehartiging van dergelijke organisaties en de goedkeuring van verkeersregels voor rijden onder invloed een deuk in rijden onder invloed van alcohol en/of drugs gemaakt. Toch blijft rijden onder invloed een groot probleem, wat ook in Nederland zeker het geval is. Dit mag dan illegaal zijn, alsnog zijn er te veel mensen die achter het stuur stappen nadat ze alcohol hebben gedronken of drugs hebben genomen. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug