Luister
Live
23 januari 2022 - 07:00
Deel dit artikel:

‘Vangaelen’ mag niet gesloopt worden

HEEZE - Met de dreigende sloop van het pand Kapelstraat 48, de voormalige ‘Hostellerie Vangaelen’ zal een gat geslagen worden in het huidige karakteristieke straatbeeld van de dorpskern. Daarmee gaat ook een historisch pand verloren dat een cruciale rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Heeze als schildersdorp (ca 1880-1920). ‘Stichting Houd Heeze-Leende Mooi’ heeft daarom op 17 januari pro forma bezwaar aangetekend tegen de sloop van dit gebouw. Ook heeft de stichting het gemeentebestuur gevraagd het historische pand op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

heeze-leende24 / Thijs Verleg

Op 20 december 2021 heeft het gemeentebestuur van Heeze-Leende een besluit genomen dat mogelijk maakt het gebouw Kapelstraat 48 (‘Vangaelen) te slopen en daar een nieuw, hoger gebouw neer te zetten. Het besluit is op veel punten strijdig met het bestemmingsplan. Tot en met 31 januari kunnen bezwaarschriften ingediend worden. De recent opgerichte ‘Stichting Houd Heeze-Leende Mooi’ heeft daarom op 17 januari alvast pro forma bezwaar ingediend. Het volledige bezwaarschrift zal binnenkort volgen.

Het pand Kapelstraat 48 is in 1842 gebouwd als Hotel De Pelikaan. Later werd het Hotel Van Dijk, daarna Hotel Barendsma en vervolgens Hostellerie du Château. Voor Heeze is het pand van bijzonder historisch belang omdat Heeze in de periode van ca 1880 tot ca 1920 bekend stond als schildersdorp. Veel bekende schilders kwamen van elders om een tijdje in Heeze te schilderen. Zij logeerden dan overwegend in Hotel Van Dijk en betaalden hun verblijf vaak met het afstaan van een schilderij. Heeze staat daarom bekend als schildersdorp, evenals Laren, Bergen (N-H) en Domburg. Nu Heeze-Leende zich profileert met de slogan ‘Meesterwerken’ zou het een kanjer van een fout zijn juist dit gebouw dat daar een centrale rol in speelde, te slopen.

Ook zou nieuwbouw op deze plek met een gebouw van maar liefst drie verdiepingen het straatbeeld voorgoed verpesten. Eén van de laatste mooie hoekjes van Heeze zou daarmee verdwijnen. Dat willen wij toch niet?

Het is beslist niet noodzakelijk om dit monumentale pand te slopen. Er waren enige tijd geleden verregaande plannen om het huidige gebouw te renoveren zodat het weer in oude luister geëxploiteerd kan worden. De huidige eigenaar, een projectontwikkelaar, heeft die mogelijkheid niet eens onderzocht. Reden te meer om de sloop tegen te houden en te zoeken naar bruikbare alternatieven!

Stichting Houd Heeze-Leende Mooi komt in actie om het cultureel erfgoed, het historisch beeld en de kwaliteit van de dorpen in de gemeente Heeze-Leende te beschermen. Met een online petitie geeft de stichting een stem aan dorpsgenoten en andere betrokkenen om de sloophamer af te wenden. Tekenen kan hier

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug