Luister
muziek
27 januari 2022 - 13:00
Deel dit artikel:

Paddenscherm beschermt overstekende amfibieën op Somerenseweg

HEEZE - Begin 2017 meldde een oplettende fietser dode padden op de Somerenseweg. Uit nader onderzoek bleek dat een weggedeelte van 750 meter door padden, kikkers en salamanders intensief gebruikt wordt tijdens de trek. De amfibieën steken van het bos van de Lange Bleek over naar het voortplantingswater het Platvoetje op de Strabrechtse Heide. De trek is al een gewaagde onderneming voor de beestjes, maar de gevolgen zijn niet te overzien als ze een weg van 8 meter breed over moeten steken waar hard, 80 km per uur, gereden wordt. Bij snelheden boven de 25 km per uur worden amfibieën, als ze al niet geplet zijn door de wielen, omhoog gezogen tegen de onderkant van de auto en weer teruggeworpen op de weg, dood. In theorie zou het natuurlijk al helpen als tijdens het donker, zeker de eerste uren na zonsondergang er niet gereden werd. Helaas is dat niet haalbaar.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Mede gezien de slachting van vorig jaar, gevolgd door de hete zomer, is het uitermate belangrijk om iedere amfibie veilig naar de overkant te helpen door ze tegen te houden met een paddenscherm en op te vangen in emmers. Zo kan voorkomen worden dat het voortbestaan van de populatie amfibieën op die plek in gevaar komt. Brabants Landschap en vrijwilligers van de Natuurbeheergroep van IVN Heeze-Leende hebben donderdag 27 januari een paddenscherm aangebracht over een afstand van 350 meter en de emmers ingraven, waarin de dieren terecht komen. Vanwege de relatief warme winter is dat erg vroeg, tenminste twee weken eerder dan vorig jaar.

De trek van de amfibieën begint meestal in februari zodra de temperatuur naar 10 graden gaat en het een regenachtige avond is. In eerste instantie stond de aanleg van het paddenscherm op een later tijdstip gepland maar gezien de verwachte temperaturen en de regen denkt de boswachter dat de trek eerder op gang komt.

Eind maart is de trek grotendeels voorbij en wordt het paddenscherm weer netjes ingepakt. Zolang het scherm er staat moeten iedere ochtend vóór 8 uur de emmers gecontroleerd worden en aanwezige dieren overgezet worden. Daarom ons verzoek aan vrijwilligers om te helpen bij het dagelijks overzetten van de amfibieën in de periode van de paddentrek. Wilt u op één of meer dagen per week de emmers controleren en de beesten overzetten, dan graag een mailtje aan hansteeven@gmail.com. Zij houden u dan op de hoogte van de data.

Mede gezien de hoge snelheden en het intensieve verkeer op de Somerenseweg kunnen alleen volwassenen, voorzien van een geel veiligheidshesje (zelf meebrengen), behulpzaam zijn bij het overzetten. Daarbij is de eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers hoofdzaak. De weg is van en voor ons allemaal. Maar als dieren dan het slachtoffer worden en het is mogelijk om dat op deze simpele manier te voorkomen, dan zou het toch geweldig zijn als ons het lukt om daar samen voor de zorgen. Daarom vragen  de Amfibieënwerkgroep IVN Heeze-Leende en Brabants Landschap u om hulp.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug