Luister
Live
21 juni 2022 - 13:00
Deel dit artikel:

Vrijdag 24 juni St. Jansviering Leenderstrijp

LEENDERSTRIJP - Juni is voor het gilde St. Jan Baptista uit Leenderstrijp altijd een feestelijke maand. En nu kan na twee jaar van corona het gebruikelijke programma worden gedraaid. Op maandag 20 juni werd kermismaandag gevierd met een gildemis in Leende waar het gilde in de vroege ochtend al te voet naar toe was getrokken. Na enkel tussenstops kwam het gilde weer terug bij gildehuis De hospes voor de gezamenlijke koffiemaaltijd. Daarna werd in de middag een onderlinge schietwedstrijd van de eigen leden gehouden op het eigen schietterrein. De prijzen voor deze wedstrijd waren weer geschonken door de Strijpse en Leendse middenstand.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg

Op vrijdag 24 juni is de viering van de schutspatroon, namelijk St. Jan. De feestdag van de schutspatroon wordt door de Brabantse schuttersgilden op velerlei wijze gevierd. Het gilde St. Jan Baptista Leenderstrijp houdt jaarlijks op Sint Jansdag een openluchtmis met St. Janstrossenwijding. In 1962 gaf toenmalig pastoor F. De Wijs, zijn eenmalige toestemming voor een viering bij de kapel op St. Jansdag. Op Initiatief van het Gilde Sint Jan Baptista wordt sindsdien ieder jaar een openluchtmis bij de kapel gehouden. In 2016 werd de St. Jansviering op de Nederlandse lijst van immaterieel erfgoed geplaatst.

Ook dit jaar vindt op vrijdagavond 24 juni om 19.30 uur de St. Jansviering plaats bij de St. Janskapel aan de Kapelstraat in Leenderstrijp. De Heilige Mis wordt opgeluisterd door de beide parochiële koren.

De organisatie is in handen van het Gilde St. Jan Baptista Leenderstrijp dat om 19.15 uur vanaf gildehuis “De Hospes” met vliegend vaandel en slaande trom naar de Sint Janskapel trekt.

Sint Janstros
Tijdens deze H. Mis worden de Sint Janstrossen gewijd. Deze trossen worden door de pelgrims zelf meegebracht en bestaat voor het merendeel uit veldbloemen. De gewijde tros wordt thuis buiten aan een deurstijl gehangen om bescherming af te smeken tegen noodweer en boze geesten en geluk en gezondheid te brengen aan diegene die achter de tros hun heil zoeken. Zo’n St.-Janstros bestaat uit Sint-Janskruid, noteblad, koningsvaren, gele lis, korenbloem, margriet, rode en witte koekoeksbloem, vergeet-mij-nietje, wild viooltje, Spaans gras, aargras en lindeblad. Uit de tuin worden daar een witte en rode roos en een anjer (snoffel) aan toegevoegd.

Jubilarissen
Na afloop van de St. Jansviering worden in het gildehuis “De Hospes” Peter van der Palen en Harrie Bax (Pzn) gehuldigd vanwege hun 50 en 40 jarig lidmaatschap van het gilde.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug