Luister
Live
3 augustus 2022 - 14:30
Deel dit artikel:

Flitscursus IVN over “Weer: wolken, wind en water”

HEEZE-LEENDE - Iedereen kent wel het gezegde “Morgenrood, water in de sloot”. In Brabant zeiden de mensen vroeger ook “Vandaag skùpkes, mèirge drùpkes”. Skùpkes, schapenwolken. Maar brengen schapenwolken en morgenrood inderdaad regen zoals wordt gezegd? Wat weten we eigenlijk van het weer? Hoe ontstaat weer eigenlijk en hoe lees je een weerkaart? Zon, wolken, wind en regen: iedereen weet wel een beetje hoe dat werkt. Toch valt er nog een hoop te ontdekken! Wat zie je bijvoorbeeld in de wolken die voorbijtrekken? Waarom waait en draait de wind? En is ie soms zacht en soms hard? Het waarom van het weer is soms lastig te voorspellen, zelfs met onze moderne technieken.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg

Om meer te weten te komen over het weer heeft het cursusteam van IVN Heeze-Leende een luchtige, korte cursus samengesteld over het weer. De cursus wordt in september gehouden en bestaat uit één inleidende lesavond en twee interactieve lesochtenden. De belangstelling was enorm en de cursus is inmiddels volgeboekt.

Tijdens de cursus verzorgt Gerard Sturkenboom van de Sint Victormolen in Heeze een inleiding op de weerkunde. Als er iemand is die veel van wolken en wind weet dan is het wel molenaar Gerard Sturkenboom met zijn ruim 40 jaar ervaring. Ook gaan de cursisten naar het waterbergingsgebied van de Kleine Dommel. ''We kijken omhoog naar wolken en wind. Maar ook omlaag, naar het water in de laaglandbeek en de invloed van regen (en droogte) op het beekdal.'' Veel animo dus voor de cursus. Wanneer deze ook in de praktijk succesvol is, zal er gekeken worden naar een herhaling.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug