Luister
Live
4 augustus 2022 - 07:00
Deel dit artikel:

Word zuinig met water, watertekort door droogte

HEEZE-LEENDE - Het waterschap vraagt iedereen zuinig te blijven met water. Bespaar en bewaar regenwater, grondwater en oppervlaktewater. En ook met kraanwater, dat drinkwaterbedrijf Brabant Water maakt uit grondwater. Denk eens na over wat u zelf kunt doen. Als u nog niet zuinig bent, word het dan.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg

Langdurige droogte
Het Dommelgebied lijdt onder de droogte en hoge temperaturen met veel verdamping. De buitjes die af en toe vallen, brengen wat verkoeling. Maar voor de droogte is het veel te weinig. De grondwaterstanden zijn laag, net zoals het waterpeil in beken en sloten. Die worden door regen gevoed. Het Dommelgebied heeft geen grote rivier of meren om extra water aan te voeren. Langdurige droogte gaan we in toekomst vaker meemaken.

Het waterschap kan nu – tijdens deze droge en warme periode – geen wonderen verrichten. Het water dát er nog is, wordt zo lang mogelijk vastgehouden o.a. door stuwen hoog te houden. Verder is het in bijna het hele Dommelgebied voor iedereen verboden om water uit beken en sloten op te pompen. Ook voor beregenen met grondwater zijn strenge regels en daar controleren ze op in het veld. De waterkwaliteit houden ze dagelijks in de gaten.

Voor de toekomst is er veel meer nodig: een watertransitie. En daar is het waterschap óók dagelijks mee bezig, samen met gebiedspartners. Het beleid en het gebied moet worden aangepast. Grote veranderingen en dat kost tijd. Maar ze gaan komen, daar is het waterschap van overtuigd.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug