Luister
Live
4 augustus 2022 - 16:00
Deel dit artikel:

Opvang asielzoekers verloopt zonder problemen en voelen zich welkom

HEEZE - Waar bij de informatiebijeenkomst onlangs in sporthal De Pompenmaker nog veel ongerustheid werd geuit op de komst van honderd asielzoekers naar de sporthal, verloopt de opvang tot nu toe op rolletjes. Dinsdag werd begonnen met de inrichting van de sporthal en woensdagavond arriveerde twee bussen met asielzoekers. Met slechts een of twee tassen en een dekbed hebben zij hun thuisland verlaten, al dan niet met kinderen. 

heeze-leende24
  / Thijs Verleg

Donderdagmorgen mocht de pers even binnenkijken en werd deze bijgepraat over de tijdelijke opvang. Burgemeester Paul Verhoeven en locatiemanager Ruud Ceelen lichtten de opvang toe. ''De schrijnende situatie in Ter Apel kennen we allemaal van televisie. De veiligheidsregio's kregen een taakstelling opgelegd vanuit Den Haag. Waalre heeft in eerste instantie de opvang geregeld voor 225 asielzoekers. Nu heeft Heeze-Leende verantwoordelijkheid genomen samen met Best.''

Nieuwe lokatie opvang al bekend
De opvang duurt tot 24 augustus met een uitloop van maximaal drie dagen. De burgemeester kon aankondigen dat deze termijn zeker gehaal gaat worden want er is al een akkoord waar de asielzoekers naar toe gaan na de drie weken in Heeze. Welke gemeente de opvang gaat verzorgen wilde de burgervader niet zeggen omdat de gemeenteraad en de inwoners nog geïnformeerd moeten worden maar het is in ieder geval in de regio zei hij. ''We begrijpen natuurlijk de bezorgdheid en ongerustheid maar doen er alles aan om hen een warm welkom te geven alsook open te staan voor alle vragen.'' Donderdagavond 4 augustus van 19.00 uur tot 20.30 uur en maandag 8 augustus van 16.00 uur tot 17.30 uur maakt een afvaardiging van het college van B&W met enkele ambtenaren te voet een rondje door de wijk. Spreek hen gerust aan met de vragen waarmee je rondloopt.

Warm welkom
De asielzoekers voelen zich welkom in Heeze en burgemeester Verhoeven laat weten hartverwarmende reacties te ervaren. ''Bij mij thuis kwam iemand met tassen vol knuffeldieren voor de kinderen. Dan weet je dat mensen begaan zijn met het lot en dat doet goed.'' Bij de ingang pronkt een affiche met daarop Welkom in Heeze in vier talen waaronder het Arabisch, geflankeerd met foto's van Heeze welke verzorgd is door een buurtbewoner. Wat ook meespeelt is dat het dezelfde beveiligers zijn als in Waalre die de taal spreken van de asielzoekers en vertrouwd worden, en dat helpt! 

Mogelijk meer opvang
De asielzoekers die nu in de crisisopvang zitten in Heeze verlaten uiterlijk 27 augustus de sporthal. Toch is het niet ondenkbaar dat er in de toekomst meer opvang nodig is. Paul Verhoeven: ''De Rijksoverheid is bezig met een wet waarin verplicht kan worden aan gemeentes om asielzoekers op te vangen. We moeten daarop voorbereid zijn. Vandaar dat we in de voorbereiding zitten om lokaties te zoeken in onze gemeente en die gesprekken lopen inmiddels. De vraag is er nog niet maar we willen er wel op voorbereid zijn. Mocht die verplichting vanuit Den Haag er komen moeten we deze invullen.''

Werken als vrijwilliger?
Het is een redelijk sobere crisisopvang maar alles dat men nodig heeft is er. Drie maaltijden per dag, een bed, een eetzaal, WiFi, een speelruimte voor de kinderen en er word gewerkt aan een stilteruimte voor gebed. Wat nog fijn zou zijn is dagbesteding voor de aanwezigen in welke vorm dan ook alsmede vrijwilligers die hen bijvoorbeeld de Nederlandse taal willen leren. Wil jij je inzetten als vrijwilliger op welke manier dan ook, dan kunt u zich het beste melden bij Vluchtelingenwerk of het Rode Kruis. Ook kunt u contact opnemen met ons lokaal vluchtelingenwerk bij Cordaad Welzijn via angeliquevervoort@cordaadwelzijn.nl of via 06 – 57 99 49 04.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug