Luister
muziek
23 september 2022 - 17:00
Deel dit artikel:

Vrijwilligers vertellen

LEENDE - In Heeze, Leende en Sterksel zijn ca. 4000 vrijwilligers van alle leeftijden met plezier aan het werk. Het woord is deze keer aan Leenderhof.

heeze-leende24
  / Jos van Lamoen Ghijssen
Advertentie

Leenderhof is een van de zes vestigingen van Valkenhof. Een professionele zorgorganisatie waar men zorg geeft met een ‘zachte g’, typisch Brabants, gemoedelijk en gastvrij.

Goei kamer
Marianne is een van de vrolijke gezichten in de ‘Goei Kamer’, zij heeft altijd goede zin en doet haar werk met veel plezier. ‘Ik kom drie keer in de week met de bus vanuit Budel naar Leenderhof en ik werk hier al 12.5 jaar. Ik zou het echt niet kunnen missen. Ik help met tafeldekken en maak graag een praatje met de bewoners. Ik doe eigenlijk van alles om het de mensen naar de zin te maken. Ik poets graag en ben heel voorzichtig met de spulletjes van de bewoners. Zo hebben ze altijd een frisse kamer. Daar ben ik best trots op. Het allerfijnst vind ik dat ik hier een werkplek heb waar ik goed wordt begeleid en samenwerk met fijne collega’s’.

Contactvrijwilliger
‘Ja, hoe wordt je dat? Ik heb altijd een baan gehad als ‘spin in het web’ en toen mij werd gevraagd om hier als contactvrijwilliger te werken bleek dat dus heel goed bij me te passen’. Joke coördineert en begeleidt de werkzaamheden van 68 vrijwilligers van Leenderhof en nee, dat is geen betaalde baan.

‘Natuurlijk doe ik dit alles in overleg met de vaste medewerkers. Leenderhof is er vast van overtuigd dat vrijwilligers een hele belangrijke groep zijn voor het uitvoeren van alle verschillende activiteiten. Wat te denken van de wandelgroep, voorlezen, Tai Chi, bloemschikken, kienen, de muziekgroep, de kerkgroep en de tuingroep. En dat kan echt alleen maar met de ondersteuning van vrijwilligers’.

Schilderclub
Samen met collega Lonneke runt Ans de schilderclub op donderdagmiddag. ‘We doen dat met z’n tweeën omdat het best heel intensief is. We schilderen met acrylverf en wat bewoners ook heel fijn vinden om te doen is kleuren. Ze kunnen eindeloos met mandela’s bezig zijn. Het is hier dan doodstil

en iedereen werkt heel geconcentreerd. Heerlijk om de mensen aan het werk te zien. En aan creativiteit geen gebrek hoor. Al heel wat kamers zijn voorzien van eigen werk.’

Dorpsquiz
Hoe ben je hier terechtgekomen Ans? ‘Ja, ik woonde nog maar net in Leende en deed voor de eerste keer mee aan de dorpsquiz. Je raakt met elkaar aan de praat en zo vertelde ik dat ik zelf schilder en beeldhouw. En dat ik dat met plezier doe. Ik werd vrijwel direct op het spoor gezet van de Leenderhof omdat zij net op dat moment iemand zochten voor de schilderclub. Het was best wennen en een beetje spannend in het begin. Maar als hier iemand aan het einde van de middag vrolijk de deur uitstapt en zegt ‘tot volgende week’, dan geeft mij dat een warm gevoel. En dan denk ik, goed bezig’.

Cordaad Heeze Leende is blij met alle aandacht voor de vrijwilligers van Leenderhof. Complimenten!

Interview Jos van Lamoen-Ghijssen
September 2022

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug