Luister
muziek
10 Februari 2023 11:00
Deel dit artikel:

Valentijnsdag: dag van liefde én van epilepsie

HEEZE - Wereldwijd staat 14 februari in het teken van de liefde. St. Valentijn, naamgever van de dag, is naast beschermheilige van de liefde ook de beschermer van mensen met epilepsie. Traditioneel wordt daarom op de maandag die dicht bij Valentijnsdag ligt, aandacht gevraagd voor mensen met epilepsie en voor onderzoek om de kwaliteit van leven met epilepsie te verbeteren. In Zuidoost-Brabant, waar het expertisecentrum voor Epilepsie van Kempenhaeghe zich bevindt, vinden we sporen van St. Valentijn voor zowel de liefde als voor epilepsie. Omdat we elke dag met alle kennis en aandacht werken aan de zorg voor mensen met epilepsie vraagt Kempenhaeghe juist op deze dag extra aandacht voor epilepsie.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Zo staat er de kerk van Acht Eindhoven waar in het altaar relikwieën zijn ingesloten van Valentinus. Het dorp Westerhoven mag zich zelfs een heus Valentijnsdorp noemen, met een Valentijnskapel en een mysterieuze bron waaraan een heilzame werking werd toegedicht bij onder meer epilepsie. In Sterksel, gemeente Heeze-Leende, ligt een dorpshuis dat de naam draagt van de heilige. Toeval of niet, in die voormalige Heerlijkheid staat ook het hoofdkwartier van het Centrum voor Epilepsiewoonzorg van Kempenhaeghe, het expertisecentrum voor epilepsie met locaties in onder meer Heeze, Sterksel, Someren, Asten, Leende en Oosterhout.

Valentijn en epilepsie
Waarom is Valentijn gelinkt aan epilepsie? Volgens de overlevering zou Valentijn, of Valentinus in het Latijn, bij leven goed zijn geweest in het uitdrijven van de duivel bij epileptici. Gelukkig weten we tegenwoordig dat epilepsie niet wordt veroorzaakt door demonen maar dat er sprake is van een netwerkstoring in de hersenen. Maar vroeger was het bidden tot heiligen voor velen de enige oplossing. In het Frans, Duits en Nederlands wordt epilepsie dan ook gelinkt aan Valentijn. De Fransen noemen de aandoening ook wel maladie de Saint Valentin en in het Nederlands werd epilepsie ook aangeduid als Sintvelten.

Over epilepsie
Epilepsie is een verzamelnaam van verschillende epilepsiesyndromen. De ziekte komt in Nederland bij ongeveer 1 op de 150 mensen voor. Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen, die ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Bij ongeveer 70% van het aantal patiënten is de ziekte met medicatie goed onder controle te houden. Bij de overige 30% spreken we over chronische, complexe epilepsie. Expertisecentra als Kempenhaeghe in Heeze en SEIN in Heemstede zijn er voor deze groep patiënten. Kempenhaeghe richt zich daarbij op het zoeken en vinden van het beste perspectief en de hoogst mogelijke kwaliteit van leven omdat we als geen ander weten wat de impact is van een leven met epilepsie op je werk, school, binnen een gezin, kortom op je leven.

Dag van de epilepsie
Elk jaar staat de tweede maandag in februari, de dag zo dicht mogelijk bij of op 14 februari, in het teken van epilepsie. De 'Internationale Epilepsiedag' is een initiatief van het International Bureau for Epilepsy (IBE) en de International League Against Epilepsy (ILAE). Het doel van deze zogenoemde Internationale Epilepsiedag is aandacht te creëren voor de aandoening en het leven met epilepsie. In Nederland vragen Kempenhaeghe, SEIN en de patiëntenvereniging EpilepsieNL op deze dag dan ook extra aandacht epilepsie. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug