Luister
muziek
20 maart 2023 - 10:00
Deel dit artikel:

Stappen om koffie duurzamer te maken

HEEZE-LEENDE - Koffie is een van de meest populaire drankjes ter wereld, maar het productieproces ervan heeft aanzienlijke gevolgen voor het milieu. Koffieplantages veroorzaken ontbossing en watervervuiling. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven in de koffieketen zich bewust van deze problemen en nemen ze stappen om hun producten duurzamer te maken.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Een van de grootste problemen met koffieproductie is ontbossing. Koffieplantages worden vaak aangelegd door het kappen van bosgebieden, waardoor niet alleen de natuurlijke habitat van veel planten- en diersoorten verloren gaat, maar ook de natuurlijke functies van bossen worden aangetast, zoals de opslag van koolstof en de bescherming van de bodem tegen erosie. Om dit probleem aan te pakken, werken koffieproducenten samen met natuurbeschermingsorganisaties om meer duurzame productiemethoden te ontwikkelen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Een voorbeeld hiervan is Rainforest Alliance, waar Gio Coffee bij aangesloten is, om duurzame koffieproductie te bevorderen. Het Rainforest Alliance certificeert koffie die op een duurzame manier is geproduceerd en stelt eisen aan de bescherming van het milieu, de sociale omstandigheden van arbeiders en de economische levensvatbaarheid van koffieproducerende gemeenschappen.

Een ander probleem is watervervuiling. Koffieplantages verbruiken grote hoeveelheden water, en het afvalwater dat wordt geproduceerd bij de verwerking van koffiebonen kan schadelijke chemicaliën bevatten die in de nabijgelegen waterbronnen terechtkomen. Om dit probleem aan te pakken, werken koffieproducenten samen met milieuorganisaties om milieuvriendelijke methoden te ontwikkelen voor de verwerking van koffiebonen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van natuurlijke methoden om het afvalwater te behandelen, zoals het filteren van het water door lagen van biologisch materiaal.

Naast het verbeteren van het productieproces van koffie, nemen koffiemachinefabrikanten ook stappen om hun producten duurzamer te maken. Een manier waarop ze dit doen is door het verminderen van het energieverbruik van koffiemachines. Veel nieuwe koffiemachines zijn ontworpen om minder energie te verbruiken dan oudere modellen, en sommige zijn zelfs voorzien van energiezuinige functies, zoals automatische uitschakeling en standby-modus. Dit vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk van de machines, maar kan ook helpen om de energierekening van de gebruiker te verlagen.

Een andere manier waarop koffie bedrijven duurzamer worden, is door gebruik te maken van duurzamere materialen. Giocoffee zet zich in voor het verminderen van hun eigen ecologische voetafdruk door het gebruik van energiezuinige koffiemachines en het hergebruik van materialen. Het bedrijf streeft naar een circulaire economie, waarbij oude koffiemachines worden gerecycled en materialen worden hergebruikt om nieuwe machines te maken. Ze maken gebruik van gerecycled plastic of herbruikbare materialen voor hun koffiemachines, verpakkingen, roerstaafjes wat bijdraagt aan het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Kortom, duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de koffie-industrie en koffiemachinefabrikanten spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de negatieve impact op het milieu. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug