Luister
muziek
18 maart 2023 - 17:30
Deel dit artikel:

Coöperatiefonds Rabobank reikt cheque uit aan IVN Heeze-Leende

HEEZE - Ieder voorjaar trekken veel kikkers, padden en salamanders de Somerenseweg in Heeze over. Ze gaan van hun overwinteringsgebied bij de Lange Bleek naar de vennen op de Strabrechtse heide waar ze zich voorplanten. Niets of niemand kan ze tegenhouden, ook het aanstormende verkeer niet. Tot rampzalige gevolgen. Vele worden geplet onder de autobanden. 

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Om dat te voorkomen is een aantal vrijwilligers in de periode van eind januari tot half april dagelijks op pad om de amfibiën de weg over te helpen. Daarvoor worden schermen geplaatst waar de beestjes langs kruipen tot ze in emmers vallen die daarvoor ingegraven zijn. Dat is het moment dat de vrijwilligers in actie komen: ze dragen de emmers naar de overkant en laten de amfibieën weer vrij. Waarna ze vrolijk hun tocht vervolgen. 

Dat overzetten is een heel karwei en dat is nog maar een ''halve oplossing''. Op de terugweg, als de amfibieën in de loop van het jaar met hun kroost terugkeren naar hun winterverblijf, dan lopen ze alsnog het risico overreden te worden want dan zijn er geen schermen meer. 

Is er dan geen beter oplossing? 
Jawel, een permanente verbinding door middel van tunnels. Maar dat is kostbaar. Er zijn zeker 7 à 8 tunnels nodig en iedere tunnel kost € 30.000,-. Gemeente Heeze-Leende en provincie Noord-Brabant nemen er enkele voor hun rekening, maar dat is nog niet voldoende. Daarom is IVN Heeze-Leende samen met Staatsbosbeheer en het Brabants Landschap een actie gestart waar het Coöperatiefonds graag hun bijdrage aan wil leveren. 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug