Luister
muziek
19 maart 2023 - 13:00
Deel dit artikel:

Jeugd IVN helpt de amfibieën onder toeziend oog van het Jeugdjournaal

HEEZE - Zondagochtend, terwijl de meesten van ons nog lekker in bed lagen, was een flinke groep van het Jeugd IVN al vroeg in de weer met emmers en laarzen om onze amfibieënvrienden een handje te helpen. Ze stonden op zondagochtend om 7.30 uur al klaar bij de Somerenseweg om de amfibieën in veiligheid te brengen die ‘s nachts in emmers waren opgevangen. De emmers met onder andere kikkers, padden en salamanders werden veilig naar de andere kant van de weg werden gebracht. Zo konden ze hun reis naar hun voortplantingsgebied voortzetten, zonder risico om overreden te worden door auto's. De kinderen droegen laarzen en waren niet bang om een beetje vies te worden. Het was tenslotte voor het goede doel!

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Het Jeugdjournaal vond dit zo’n leuk initiatief van de kinderen dat ze besloten een kijkje te nemen in Heeze. En ze waren inderdaad onder de indruk van de inzet van de kinderen en hebben het allemaal op beeld vastgelegd: het tellen van de soorten (er komen er 7 voor in Heeze), het overdragen naar de overkant van de weg en het vrijlaten van de beestjes bij de poelen op de Strabrechtse heide. Eerder deze week was ook het programma Vroege Vogels al op bezoek geweest.

De actie van zondagochtend was natuurlijk heel mooi maar het zou nog mooier zijn als er een vaste verbinding komt tussen de natuurgebieden aan beide kanten van de Somerenseweg. Gelukkig gaat die er komen! Gemeente Heeze-Leende en provincie Noord-Brabant gaan met de herinrichting van de Somerenseweg enkele permanente amfibieëntunnels onder de weg plaatsen om de dieren veilig naar de andere kant van de weg te laten komen. Dat zullen er echter niet voldoende zijn want dit is een zeer kostbare zaak. Daarom zijn IVN Heeze-Leende, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap een samenwerking aangegaan om extra amfibieëntunnels te realiseren. Om het benodigde geld in te zamelen, is een crowdfundingsactie opgezet via de website

https://www.buitenfonds.nl/crowdfunding/projecten/project/amfibieentunnel_heeze

IVN roept alle inwoners van onze gemeente op een steentje bij te dragen en de amfibieën veilig naar de overkant te helpen.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug