Luister
muziek
22 Mei 2023 13:00
Deel dit artikel:

Wilde zwijnen in bewoond gebied Heeze: politiek is aan zet

HEEZE - Amper een week na de vorige melding dat er wilde zwijnen binnen de bebouwde kom gesignaleerd waren in Heeze, trok een groep wilde zwijnen zondag wederom de wijk Nieuwe Hoeven in.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Vanaf het Ekelpad stak een groep van vijftien zwijnen de Muggenberg over om vervolgens door te lopen tot op de Ten Borchwardlaan. Via diverse tipgevers kwamen er foto's en filmpjes binnen, zelfs een fietser die niet meer verder durfde te fietsen over het fietspad en een melding dat ze door de voortuin liepen bij een woning.

Jan van den Kerkhof is coördinator van de WBE (wild beheer eenheid). Zijn reactie op de aanwezigheid van wilde zwijnen in bewoond gebied is duidelijk. "Wij als jagers kunnen daar niets. We mogen niet schieten in de bebouwde kom en vangkooien mogen we niet zetten omdat we de zwijnen niet levend mogen vervoeren. Wat je kunt doen is een afrastering zetten zodat de ze niet de bewoonde wereld in kunnen maar dat vraagt nogal wat." In 2022 zijn er ongeveer 180 zwijnen afgeschoten terwijl dat in 2021 er nog 330 waren. "Dit komt omdat er afgelopen herfst erg veel eikels en beukenootjes waren. Hierdoor werkte het lokvoer minder goed", aldus Van den Kerkhof.

De politiek is aan zet
Harrie Scheepers(ABHL): "We moeten als gemeente druk blijven uitoefenen op de provincie om ervoor te zorgen dat ze niet in bewoond gebied komen. Als het nodig is om drijfjacht te doen dan moeten we dat doen."

Frans Maas van PvoJ deelt die mening en vindt dat de provincie actie moet ondernemen. "De verkeersveiligheid is zo in het gedrang en ze horen niet in de woonwijk waar ook nog eens twee scholen liggen."

Inge Maas(CDA): "Doordat de zwijnen nu ook de wijk in gaan is het echt meer dan dringend tijd voor actie om te zorgen voor veiligheid! Ze komen al langs de scouting, een kinderdagverblijf, bij mensen in de tuinen etc. En wat te denken van fietsers, je zal ze maar tegen komen!"

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug