Luister
muziek
17 September 2023 08:00
Deel dit artikel:

Lezing over Brabantse tradities, en hoe deze te beschermen

HEEZE - Op woensdagavond 20 september aanvang 20.00uur zal Ineke Strouken een lezing houden over Brabantse tradities.

heeze-leende24
  / Redactie
Advertentie

Ineke Strouken was lang directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Zij heeft aan de wieg gestaan van de ondertekening van het UNESCO Verdrag. Vorig jaar heeft zij het boek 'Tradities in Brabant' geschreven.

Toegang is gratis en na aanmelden voor de lezing bij info@agathagildeheeze.nl bent u welkom in het gildehuis.
Dit is gelegen aan de Kapelstraat 25, Kasteellaan in Heeze 1e poort links. Parkeren achter de Hooizolder.

Hoe beschermen wij onze tradities?

Speculaas eten met Sinterklaas, vuurwerk afsteken op Oud en Nieuw, eieren kleuren met Pasen en onze spullen op de vrijmarkt verkopen op Koningsdag behoren sinds kort tot ons erfgoed. Materieel erfgoed - monumenten, museumvoorwerpen en archiefstukken - worden allang beschermd, omdat wij niet willen dat ze verloren gaan. Immers ze vertellen het verhaal van onze geschiedenis. Tradities werden tot voor kort niet gerekend tot ons erfgoed en werden dus ook niet beschermd. Daar kwam verandering in toen Nederland tien jaar geleden het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Erfgoed ondertekende. Vanaf dat moment spreken wij over tradities als immaterieel erfgoed.
Tradities zijn gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Vaak doen wij dat onbewust. Tradities hebben ook alles te maken met identiteit. Kijk maar eens naar de felle discussie over Zwarte Piet. Elke cultuur heeft zijn eigen tradities. Noord-Brabant was tot in de jaren zestig een katholieke provincie, tegenwoordig wonen er mensen uit veel uiteenlopende culturen. Wat doet dat met onze tradities? Hoe kunnen wij ze beschermen? Het is immers 'levend erfgoed'.
In 1996 werd bij de herdenking van 200 jaar provincie Noord-Brabant een munt uitgebracht met de twee iconen van Brabant: de poffer en de gilde. Passen deze iconen nog bij het Brabant van nu? Immaterieel erfgoed is dynamisch erfgoed dat met zijn tijd moet meegaan.

De lezing is niet specifiek gilde gerelateerd het gilde is alleen gastheer voor Ineke en alle belangstellende met betrekking tot dit onderwerp.
Dit is tevens een mooie gelegenheid om kennis te maken met het nieuwe gildehuis van het Sint Agatha gilde, gelegen in de prachtige omgeving van het kasteel van Heeze.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug