Luister
muziek
23 September 2023 15:45
Deel dit artikel:

"Het succes van HSLnet? De hechte gemeenschap die zich samen heeft ingezet!"

heeze-leende24
  / Redactie
Advertentie

HEEZE-LEENDE - In het kader van het 10-jarig bestaan van HSLnet spreken we mensen die de afgelopen 10 jaar een belangrijke rol hebben gespeeld binnen HSLnet. Deze keer spreken we met Jan Herps, ondertussen gepensioneerd, maar een aantal jaren geleden oprichter van Aquestora en vanaf het begin betrokken bij HSLnet.

Jan was ten tijde van de eerste gesprekken over het aanleggen van een glasvezelnetwerk in Heeze-Leende directeur van OnsNet Eindhoven, de partij die verantwoordelijk was voor de eerste glasvezelaansluitingen in Eindhoven. In zijn werk kwam hij tegen dat laag 1 en laag 2 binnen een glasvezelnetwerk vaak werden (en nog steeds worden) beheerd door dezelfde partij.

Betekent laag 1 en laag 2 binnen glasvezel?
Bij een glasvezelverbinding onderscheiden we 3 verschillende lagen: de glasvezel zelf, de belichting en de diensten. De mantelbuis met een glasvezel erin, dus de fysieke glasvezelkabel is laag 1. In het geval van HSLnet heeft HSLnet deze aangelegd en is eigenaar van het fysieke netwerk in de grond. Om diensten te kunnen leveren, moet deze glavezelkabel ook “licht” hebben; er moet een signaal worden verstuurd via de glasvezelkabel. Deze actieve laag is laag 2. In het geval van HSLnet wordt dit beheerd door Aquestora. Laag 3 is de dienstenlaag en bestaat uit het verzenden van diensten over het signaal. Dit zijn de providers die je het abonnement leveren. Zij maken gebruik van de apparatuur van laag 2 om hun diensten bij jou te bezorgen.

Omdat een glasvezelnetwerk wettelijk een open netwerk moet zijn, wat betekent dat alle providers diensten moeten kunnen leveren over dit netwerk, is het hebben van een onafhankelijke partij tussen de eigenaar van het netwerk en de providers geen gek idee volgens Jan: “Ik kwam dit vaker tegen in mijn werk en vond het vreemd. Met het oog op onafhankelijke netwerken en coöperaties was een onafhankelijke partij die de belichting op een netwerk verzorgt nodig. Ik heb dit idee besproken met Eric van Schagen en hij deelde mijn mening. Met zijn hulp ben ik toen Aquestora begonnen.”

Toen de vorm van HSLnet werd onderzocht, werd Jan door Oscar Vinck benaderd om te bekijken of Aquestora wellicht een partner kon worden in het consortium dat toen werd gezien als mogelijke invulling. Dit consortium is er niet gekomen, maar een coöperatie wel. Jan: “Toen werd besloten dat HSLnet een coöperatie zou worden, was er nog steeds behoefte aan een partij die laag 2 kon verzorgen. Door dit bij Aquestora neer te leggen, kon de coöperatie zelf zich richten op de aanleg van het netwerk. Omdat HSLnet één van de eerste glasvezelcoöperaties was, was ik nauw betrokken in de eerste periode. Ik heb bijvoorbeeld ook zelf in de winkel gezeten om te helpen abonnementen te verzamelen. Het was mooi om te zien dat iedereen zo enthousiast en betrokken was bij dit initiatief. Dat is ook de reden dat HSLnet een succes is geworden. De hechte gemeenschap die zich samen heeft ingezet voor de oprichting en het behoud van deze coöperatie!” 

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug