Luister
muziek
19 November 2023 16:00
Deel dit artikel:

Uitbreiding en vernieuwing elektriciteitsnetwerk

heeze-leende24
  / Gemeente Heeze-Leende
Advertentie

HEEZE-LEENDE - Het groeiende gebruik van elektriciteit in onze regio, vooral door de toename van elektrische auto's en de opwekking van energie uit wind- en zonneparken, vraagt om een uitbreiding en vernieuwing van het elektriciteitsnetwerk. Het huidige bovengrondse 150 kV-netwerk kan de stijgende vraag niet volledig aan. Om de leveringszekerheid van elektriciteit te garanderen, werkt TenneT aan een oplossing. Naast de bestaande bovengrondse 150 kV-verbinding tussen Eindhoven-Oost en Maarheeze komt er een extra ondergrondse 150 kV-verbinding.

Het proces tot nu toe
Op 30 maart heeft TenneT tijdens een digitale uitzending en op 5 en 6 april tijdens inloopbijeenkomsten in Heeze en Geldrop uitleg gegeven over het proces rondom de aanleg van de ondergrondse 150 kV-verbinding. Zij hebben het zoekgebied met vier mogelijke corridors van circa 800 meter breed gepresenteerd, waarbinnen de kabel zou kunnen komen te liggen. Tijdens en na deze bijeenkomsten hebben belanghebbenden informatie over de omgeving kunnen aanleveren waar in de tracering rekening mee gehouden kan worden.

Van 800 meter naar 140 meter
Binnen de vier corridors van circa 800 meter breed zijn zij inmiddels tot vier mogelijke alternatieven (routes) van circa 140 meter breed gekomen. Deze worden de komende maanden grondig vergelijken op allerlei aspecten (technisch, omgeving, natuur, etc.), zodat tot één voorkeursalternatief gekomen kan worden. TenneT verwacht in de zomer van 2024 meer te kunnen vertellen over het voorkeursalternatief.

Onderzoek: wat gebeurt er?
Het onderzoek is best ingewikkeld. Er wordt gekeken naar dingen zoals beschermde natuurgebieden, stikstof, en er wordt gepraat met belanghebbenden. Ook zijn er nieuwe regels waaraan moet worden voldaan, zoals de Omgevingswet.

Om alles goed te onderzoeken, wordt er een zogenaamde MER procedure gestart. Dat betekent dat alle mogelijke opties worden vergeleken en getest om te zien wat het beste is. Voordat ze dat doen, wordt er een soort handleiding gemaakt; "Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)". Hierin staat hoe ze het onderzoek gaan doen. Je kunt deze handleiding bekijken, en het papierwerk ligt ook in het gemeentehuis voor iedereen om in te zien.

Samen nemen we de stappen naar een efficiënter en duurzamer elektriciteitsnetwerk voor onze gemeenschap.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug