Luister
muziek
13 februari 2024 - 13:15
Deel dit artikel:

WoCom voegt in Leende in één dag 10 nieuwe woningen toe

LEENDE - Om de woningcrisis op te lossen, moeten we tempo maken. Dat kan onder meer door sneller te bouwen. In Leende geven de gemeente en woningcorporatie woCom het goede voorbeeld. Het had wat voeten in aarde voor het tot realisatie kon komen, maar nu het eenmaal zover is, gaat het hard. Wie een dag niet over het Zwarte Pad is gekomen, wordt ineens verrast door een woonblok van twee verdiepingen. In korte tijd worden daar in Leende tien nieuwe appartementen gerealiseerd voor met name jongeren en spoedzoekers. Op 21 februari worden deze sociale huurwoningen aangeboden op het regionale woningverdeelsysteem Wooniezie; begin april ontvangen de nieuwe bewoners al hun sleutel.

heeze-leende24
  / WoCom
  • Beeld - Barli
Advertentie

Het gaat in Leende om tien gestapelde nieuwbouwwoningen met een losstaande fietsenberging en een eigen parkeerterrein. Dit appartementengebouw krijgt een eigen toegangsweg aan het Zwarte Pad. “Sneller bouwen is inderdaad belangrijk,” vertelt Dennis de Leest, projectleider Vastgoed bij woCom, “maar kwaliteit leveren nog veel belangrijker.” De woningen zijn in de woningfabriek van Barli gebouwd, in één dag geplaatst op de bouwplaats en worden daar vervolgens afgewerkt. “Het zijn volwaardige woningen die voldoen aan de strengste eisen. Ze hebben een hoogwaardige afwerking en zijn heel duurzaam, want ze zijn super geïsoleerd, op het dak liggen zonnepanelen en elke woning krijgt een full electric warmtepomp.“

Starters, spoedzoekers en statushouders
Veel mensen, jong én oud, willen graag binnen hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Begrijpelijk, want daar weten ze de weg en daar wonen de mensen die zij kennen. “Bij woCom willen we daarom verhuizen voor meer mensen mogelijk maken. In een aantal gevallen geven we voorrang aan inwoners die binnen hun gemeente willen verhuizen.” Bij de woningen aan het Zwarte Pad geeft de woningcorporatie spoedzoekers en startende jongeren van 18 tot maximaal 27 jaar uit de gemeente Heeze-Leende voorrang. Omdat een deel van de woningen via het loting-model wordt aangeboden, maken ook jongeren zonder lange inschrijftijd kans op zelfstandige woonruimte. Ook worden er 3 woningen toegewezen aan statushouders.

Klein, fijn en energiezuinig
De ‘betaalbare’ woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens beschikken, verdeeld over 40 m2, over een woonkamer, keuken, één slaapkamer, badkamer met toilet en een technische ruimte. De vijf op de begane grond krijgen een klein tuintje aan de achterzijde, de vijf op de eerste verdieping een eigen balkon. De woningen worden op dit moment afgewerkt. Zo komen er nog stalen trappen en galerijen. Daarna gaat de gemeente aan de slag om het terrein woonrijp te maken: aan de voorzijde komen tien parkeerplaatsen, er komt straatverlichting en rondom het complex een wadi voor een goede waterberging. Inschrijven als woningzoekende
Om in aanmerking te komen voor de nieuwe sociale huurwoningen, moet u ingeschreven staan bij Wooniezie. Hier presenteren de meeste woningcorporaties uit uw regio hun vrijkomende woningen. Ook woCom. Iedereen die 18 jaar of ouder is, kan zich gratis inschrijven. Vult u een zoekprofiel in met uw woonwensen, dan ontvangt u automatisch een tipbericht als de woningen op www.wooniezie.nl staan.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug