Luister
muziek
22 April 2024 16:00
Deel dit artikel:

Staatsbosbeheer transformeert landbouwenclave op Strabrechtse Heide tot natuur

HEEZE-LEENDE - Staatsbosbeheer is gestart met de transformatie van een voormalige landbouwenclave op de Strabrechtse Heide, tot een natuurlijk gebied. De werkzaamheden, die lopen van september 2023 tot januari 2024, hebben tot doel de vochtige heide te herstellen.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

Om de juiste omstandigheden te creëren voor de ontwikkeling van vochtige heide, wordt gemiddeld 10 tot 15 cm van de voedselrijke bovengrond verwijderd. Dit draagt bij aan het ontstaan van voedselarme en vochtige omstandigheden, essentieel voor de groei van vochtige heide.

Een brede slenk van zuid naar noord zal worden gecreëerd, waardoor meer water wordt vastgehouden en kwelstromen worden bevorderd. Ook zullen bestaande greppels worden gedempt. Daarnaast wordt tijdens de looptijd van het project een vogelkijkhut aangelegd, gefinancierd door middel van crowdfunding.

De werkzaamheden omvatten het klepelen van delen die ontgraven worden, gevolgd door het afgraven van circa 10.500 m3 grond. Een deel hiervan wordt gebruikt om greppels te dempen, terwijl het overige deel wordt afgevoerd naar andere locaties.

De inrichting van het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Noord-Brabant.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug