Luister
muziek
26 april 2024 - 13:01
Deel dit artikel:

Peter Kerkhofs lid in de Orde van Oranje Nassau

LEENDE - Decorandus P.R.W. Kerkhofs (67 jr.) (Peter)
Toegekende onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau

Verdiensten

heeze-leende24
  / Gemeente Heeze-Leende
  • Beeld - HBL Fotografie
Advertentie

Heemkundekring
Sinds 1989 is decorandus lid van de Heemkundekring. In de periode 1990-2005 was hij adviserend lid van het bestuur. Als lid van de werkgroepen Genealogie en Archeologie heeft hij diverse heemkundige onderzoeken uitgevoerd en daarover gepubliceerd in onder meer het tijdschrift ''Heemkronijk”. Naast lid van deze werkgroepen was hij ook de coördinator van de werkgroepen die de genealogieën over de families Pompen en Bax onderzocht en vastlegde in 2 boeken.

Plattelandsvereniging Hei, Heg en Hoogeind
Decorandus is kort na de oprichting in 2003 lid geworden. Zijn komst gaf de beginnende vereniging een enorme implus. Vanuit zijn rol als adviseur starte hij diverse activiteiten. Zo was hij (mede)oprichter en lid van de werkgroepen 'Natuurwerk' (erfbeplantingen, knotten, snoeien etc) 'Inventarisatie' (in kaart brengen van de soorten in een gebied), 'Uilen en torenvalken' en 'Public Relations'. Ook startte hij de nieuwsbiref en is hij vanaf de oprichting lid van de redactie. Van de werkgroep 'Natuurwerk' is hij vanaf de oprichting tevens coördinator. Ook buiten de werkgroepen was decorandus actief. Zo organiseerde hij de populaire cursus 'Boerenerven" waarin eigenaren van erven en andere geïnteresseerden konden leren hoe ze een erf natuurvriendelijker konden inrichten. Hij nam het initiatief voor het realiseren van het wandelpad 'Wandelen door Boerenland', een wandeling door Leenderstrijp en omgeving. Hij vond ook een sponsor waardoor de route van bijpassende bankjes voorzien kon worden. Hij nam het initiatief om natuur- en cultuurhistorische wandelingen te verzorgen door Leenderstrijp en directe omgeving. Hierbij kwam zijn heemkundige kennis goed van pas. Hij leidde hiervoor ook enkele andere leden op tot gids. Hij was vertegenwoordiger van Hei, Heg en Hoogeind in het project 'Vrienden van de partrijs'. Een project waarin, samen met diverse partners, waaronder IVN en gemeente, de leefomstandigheden van patrijs verbeterd werden door o.a. het aanleggen van bloemrijke akkerranden. Hij name het initiatief om een huttenbouwbos te maken in Leenderstrijp. Hij regelde dat een bosje van de gemeente daarvoor gebruikt mocht worden en hij timmerde eigenhandig een mooi bijpassend informatiebord in elkaar. In 2010 werden op zijn initiatief knotbomen gepland lang de Strijperdijk in Leenderstrijp. Verder geeft decorandus op verzoek van verenigingen lezingen over natuur en historie. Naast zijn activiteiten voor Hei, Heg en Hoogland is decorandus actief als adviseur bij het Collectief Midden Brabant (een overkoepelende vereniging van zeven agrarische natuurverenigingen die sinds 2016 het agrarisch natuur- bodem en waterbeheer uitvoert) en heeft hij sinds 2017 een eigen adviesbureau op het gebied van landschapsbeheer en biodiversiteit (Campagne VATU). Decorandus heeft een eigen terrein van enkele hectaren natuurgroen tussen Heeze en Leende waar hij zijn passie en kennis m.b.t. biodiversiteit zelf in de praktijk brengt. Hij heeft de landbouwgrond en omgevormd tot een ware natuurparel met bloemrijke graslanden, vlechtheggen, struwelen en poelen. Vele zeldzame planten en dieren hebben het gebied inmiddels ontdekt. Op verzoek geeft hij hier rondleidingen.

Landelijke natuurwerkdag
In het hele land zijn natuurklussen te doen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene en gezonde leefomgeving. Vrijwilligers zijn dan ook onmisbaar voor het beschermen en onderhouden van natuur en landschap. Decorandus is de organisator van de jaarlijkse Natuurwerkdag. Daarnaast is hij ook als vrijwilliger werkzaam in het natuuronderhoud en beheert hij de groenstrook boven de NATO pijpleiding bij Staatsbosbeheer en geeft hij gevraagd en ongevraagd adviezen over natuurbeheer.

Adviseur natuurlijke inrichting percelen van particulieren
Decorandus adviseert grondeigenaren over aanplant en beheer van het voordeel van agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug