LEENDE - Vorige week bundelden Arise en Staatsbosbeheer hun krachten om vooruitgang te boeken op het gebied van de Nederlandse biodiversiteit. Door verschillende insectenvallen te plaatsen in het Leenderbos en de Groote Heide, beide gelegen in de provincie Noord-Brabant, hopen ze niet alleen inzicht te krijgen in de biodiversiteit van deze gebieden, maar ook waardevolle nieuwe soorten te ontdekken voor de DNA-referentiedatabase die wordt opgebouwd. Uiteindelijk streven we ernaar om alle Nederlandse soorten te kunnen identificeren aan de hand van hun DNA.
In de afgelopen jaren is het Arise-monsterteam begonnen met projecten in andere gebieden zoals de Amsterdamse Waterleidingduinen, de Oostvaardersplassen en meer. Om een volledig overzicht te krijgen van de Nederlandse biodiversiteit, is het noodzakelijk om onderzoek te doen naar de soorten in alle verschillende habitats. De twee Brabantse gebieden herbergen zes habitats die niet aanwezig zijn in de eerdere onderzoeksgebieden en zouden een schat aan soorten moeten bevatten die nog niet op de genetische kaart zijn gezet.
Beide projectgebieden worden beheerd door Staatsbosbeheer, en beslissingen over het behoud van deze prachtige habitats worden geleid door biodiversiteitsinformatie. De vallen zullen helpen bij het vergelijken van gebieden die op verschillende manieren worden beheerd. Dit onderzoek, uitgevoerd door het Naturalis Biodiversity Center, zal extra informatie opleveren voor natuurbescherming en -beheer in de toekomst. Deze gezamenlijke initiatieven zijn een uitstekend voorbeeld van hoe wetenschap en natuurbescherming kunnen samenwerken om biodiversiteit te beschermen en beter te begrijpen.
Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android