Luister
muziek
6 mei 2024 - 08:30
Deel dit artikel:

Frank Ikink voor derde maal mee in de heli naar bevrijdingsfestival

STERKSEL - Frank Ikink (54) heeft al ruim dertig jaar ervaring als locatie geluidstechnicus en sinds 1998 is hij als freelancer bezig. Ikink mocht dit jaar voor de derde keer mee in de helikopter samen met een Ambassadeur van de Vrijheid. Voorgaande edities waren dat Susan en Freek en Meau. Dit jaar was het Claude waarmee hij in de helikopter zat naar het bevrijdingsfestival in Groningen.

heeze-leende24
  / Thijs Verleg
Advertentie

"Begin april kreeg ik een telefoontje van HPMMedia in Hilversum of ik weer mee wilde. Uiteraard een volmondig JA was het antwoord en zondag zat ik in de helikopter met Claude; echt een superfijne kerel!" Voorbereiden viel na twee eerdere edities wel mee voor Frank. "Na al twee keer eerder meevliegen was het voorbereiden niet zo ingewikkeld. Ik moest vooral zorgen dat alleen het meest noodzakelijke meegaat. In een Cougar helikopter, in dit geval van het 300 squadron, kun je niet veel apparatuur meenemen. Dus mixertas, rugzakje met reserve-accu’s, regenjas, microfoonhengel en wat microfoons. That’s it." Frank is al op veel plaatsen geweest maar deze is speciaal. "Natuurlijk is dit heel bijzonder! Over het algemeen kom je in dit vak op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Maar dit soort klussen zijn nog specialer! Cameraman Geert Kanters ken ik al heel lang en via hem ben ik benaderd om voor het bedrijf waar hij werkt geluidsklussen te doen. Zodoende mocht ik dit jaar voor derde maal deze klus doen."

Frank is een specialist en erg kritisch
Zelf geeft hij altijd aan dat geluid de beelden maakt en versterkt. Hoe moeilijk het was om hierbij het geluid te moeten doen? "De persmomenten op de vliegbasis zijn niet zo moeilijk. Maar proberen om in de helikopter nog goed geluid op te nemen is een uitdaging! Dan komt ervaring om de hoek kijken. Vanaf Gilze-Rijen was het een dik uur vliegen en alles is goed gegaan."

Hoe belangrijk Bevrijdingsdag voor Frank is? "Heel belangrijk! Mensen die in het verleden hun leven hebben verloren om ervoor te zorgen dat we vandaag de dag in vrijheid kunnen leven. En dat er op dit moment nog steeds over de hele wereld mensen zijn die niet in vrijheid leven. Het is een cliché maar ik sta er volledig achter. Ik hecht ook heel veel waarde aan Dodenherdenking op 4 mei. Met name omdat een groot gedeelte van mijn moeders kant (ouders, broertjes, zusjes en andere familieleden) in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn door de nazi’s.

Maar ook omdat we op die dag alle andere, vaak onschuldige, mensen herdenken die door oorlog en geweld zijn omgekomen."

Het blijft dus enorm belangrijk om jaarlijks stil te staan bij Dodenherdenking op 4 mei maar zeker ook onze vrijheid te vieren op Bevrijdingsdag.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug