Luister
Live
25 oktober 2020 - 15:45
Deel dit artikel:

Proefabonnement Herenboeren

HEEZE-LEENDE - Oprichter Geert van der Veer van Herenboeren Nederland merkt een enorme toename in aandacht voor lokaal produceren en gezonde voeding door de coronacrisis: “Mensen zijn juist nu heel bewust bezig met: hoe leef ik en wat is essentieel?" Herenboeren De Groote Heide in Soerendonk biedt je via een proefabonnement de kans om eenvoudig kennis te maken met wekelijks verse groenten van het seizoen, eitjes en (voor wie wil) heerlijk vlees.

heeze-leende24 / Thijs Verleg

Wat is een Herenboerderij?
Samen Duurzaam Voedsel Produceren. Dat is waar Herenboeren voor staat. “We willen weer grip krijgen op ons eten. We willen gezond, lokaal en lekker voedsel voor een goede prijs. Voedsel dat eerlijk is geproduceerd, dus met respect voor de boer, de dieren en de natuur. We geloven dat we dit samen waar kunnen maken.”

Een Herenboerderij is een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf van ongeveer 15 tot 20 hectare groot. Een coöperatie van maximaal 200 huishoudens, ofwel 500 ‘monden’, heeft samen een boer (of twee) in dienst die het eten produceren dat de leden willen eten met zo min mogelijk voedselverspilling. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, eieren en vlees van runderen, varkens en kippen. Vanzelfsprekend eten de Herenboeren met de seizoenen mee en is de oogst weersafhankelijk. Kortom, een bijzondere en eigentijdse vorm van duurzaam in je eten voorzien.

Herenboeren De Groote Heide in Soerendonk
Tussen Soerendonk en Maarheeze ligt landgoed de Baronie van Cranendonck. Herenboeren de Groote Heide gebruikt hier delen van de landbouwgrond en de bestaande boomgaard om voedsel te laten produceren voor haar leden. Op slechts twee minuten van de A2 is de bereikbaarheid van deze prachtige locatie optimaal. Bovendien is een bezoek te combineren met een wandeling in de omgeving en hopelijk binnenkort ook weer met een kopje koffie bij een horecapunt.

Proefabonnement
Sinds begin oktober stellen Herenboeren De Groote Heide geïnteresseerden in de gelegenheid om gedurende 5 weken een proefabonnement te nemen. Daardoor kun je genieten van wat de boerderij voortbrengt aan aardappelen, groenten en eieren. En als je wilt draai je ook mee op de boerderij. Na afloop van de ‘proeftijd’ kun je dan beslissen of je écht lid wordt van de Herenboerderij.

De eerste gezinnen hebben inmiddels gebruikgemaakt van een proefabonnement: zij probeerden voor 50 euro per persoon gedurende 5 weken hoe het leven als Herenboer bevalt. Zij haalden wekelijks hun producten op de boerderij op; landgoed Baronie van Cranendonck in Soerendonk. Daarnaast bestelden een aantal proefleden een rundvleespakket: ongeveer 5 kilo diepgevroren rundvlees van de Limousin-koeien van Tinus van Lievenogen voor 50 euro. Ze zaten nergens aan vast want het proefabonnement stopt automatisch. Toch zijn de meesten na het aflopen van hun ‘proeftijd’ écht Herenboer geworden want het is wel verslavend…

Meer informatie
Op zoek naar meer informatie over het concept, interesse in een (privé) rondleiding of direct een proefabonnement aanvragen? Ga naar de website: https://degrooteheide.herenboeren.nl/.

Herenboeren De Groote Heide biedt ruimte aan maximaal 200 gezinnen oftewel 500 'monden'. We hebben nu 170 leden en er komen er regelmatig bij...maar je bent nog van harte welkom!

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug