Luister
muziek
28 maart 2019 - 16:04
Deel dit artikel:

Mayke (19) uit Heeze: mijn leven met autisme

Door: Thijs Verleg

heeze-leende24
  / Redactie
Advertentie

HEEZE - Wanneer je Mayke Bloem (19) uit Heeze ziet is de eerste gedachte, hé wat een leuke jonge meid. Toch heeft Mayke een heel ander leven dan men gewend is. Mayke moet leven met autisme en loopt tegen heel veel dingen aan in het dagelijks leven. Autisme kan het beste worden omschreven als een verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie.

Iedereen heeft wel een vast patroon gedurende de dag. Dat begint 's morgens al wanneer je wakker wordt totdat je weer naar bed gaat. De hele dag is als het ware 'ingepland' met vaste dagtaken echter wil dat niet zeggen dat je autisme hebt. Mayke kan bijvoorbeeld moeilijk vriendschappen sluiten en onderhouden, heeft een belfobie waardoor ze het liefst helemaal niet belt en praten met anderen gaat niet of nauwelijks. Het liefst zit ze de hele dag binnen en enthousiast reageren bij leuke dingen lukt ook niet. Dit zijn slechts enkele kenmerken die het dagelijks leven van Mayke behoorlijk beïnvloeden.

School? Dan gaat ze piekeren wat anderen wel van haar vinden. Werk? Dat zou ze graag doen maar contact maken met mensen vindt ze erg moeilijk. Ze heeft wel een paar baantjes gehad in het verleden en dat ging goed maar zodra er contact met anderen komt, slaat ze dicht. Het is een hele opgave voor Mayke die pas 19 jaar jong is. Toen ze bij de psychiater kwam schreef deze direct medicijnen voor waardoor ze ruim veertig kilo aankwam. Tot op een dag zij cold turkey stopte met de medicijnen want haar overgewicht zat haar echt niet lekker. 

Na enkele weken flink ziek te zijn geweest ging ze met frisse tegenzin sporten bij 040FIT! in Heeze. Inmiddels gaat ze lekker vooruit met haar personal trainer Mahmoud Bairah en is ze alweer vijftien kilo kwijt. Ze traint vijf dagen in de week en kijkt uit naar deze training. Ze zou heel graag iets met kinderen gaan doen in de toekomst en heeft zich ingeschreven voor deze opleiding die in september begint. Heel spannend allemaal maar ze maakt zich er nu al druk om. 

Het autisme heeft haar dagelijks leven behoorlijk in de greep. Toch moet ze er de rest van haar leven mee omgaan. Enkele weken geleden is ze begonnen met het schrijven van een blog. Dit helpt haar enorm om anderen te laten weten waar zij zoal tegenaan loopt. Nieuwsgierig? Volg de blog van Mayke: Mijn leven  met autisme.

Van 30 maart tot en met 6 april vindt de NVA Autismeweek 2019 (www.autismeweek.nl) plaats. Hierin vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) extra aandacht voor de ongeveer 200.000 mensen met autisme in ons land. Door de Verenigde Naties is 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag – over de hele wereld worden die dag activiteiten georganiseerd om autisme onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Wereld Autisme Dag valt ook dit jaar weer tijdens de NVA Autismeweek.

Download de gratis app van Heeze-Leende24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug